Bir yılda bin 54 maden projesine onay verildi

Bir yılda bin 54 maden projesine onay verildi

Son 20 yılda yüzlerce orman ve tarım arazisi imara açıldı.

AKP iktidarı yüzlerce orman ve tarım arazisi imara açılıp birçok doğal göl kurumaya mahkum edilirken, 2022 yılında 969 maden projesine “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi, 85 maden projesi için ise “ÇED olumlu” denildi. Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Verilen izinler ihtiyaç noktasını aştı” ifadelerini kullandı.

Son bir yılda 969’una “ÇED gerekli değildir”, 85’ine ise “ÇED olumlu” kararı verilerek toplamda bin 54 maden projesine onay verildi.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, artan kuraklık ve iklim değişikliğini dikkate almayan AKP, iktidarı döneminde yanlış politikalar sonucu birçok orman, tarım arazisi ve doğal gölün sonunu getirecek kararlar aldı.

BİR YILDA BİN 54 MADEN PROJESİNE ONAY

Yalnızca 2022 yılında bin 54 maden projesine onay verilirken, bunların 969 tanesi için “ÇED gerekli değildir”, 85 tanesi için de “ÇED olumlu” kararı çıktı.

TEMA Vakfı’nın verilerine göre, yüzde 91’le en çok maden ruhsatı verilen il olan Kütahya’da son bir yılda 46 ÇED başvurusu yapıldı. Başvurular arasında bulunan 17 farklı projeye ise “ÇED gerekli değil” kararı çıktı.

KAZDAĞLARI, MUĞLA, ÇANAKKALE, BALIKESİR…

Kazdağları’nın yüzde 79’unun madene karşı yok olma tehlikesi altında olduğu bilinirken, Türkiye Ormancılar Derneği verilerine göre, daha önce bölgede altın arama faaliyeti yürüten Kanadalı Alamos Gold ve alt firması olan Doğu Biga Madencilik’in çalışmaları sırasında 350 bin ağaç kesildi.

Yangınlar yüzünden ormanlık alanları yüzde 60’a düşen Muğla’da 1449 maden ruhsatı bulunurken, Çanakkale ve Balıkesir için ise 2022’de 32 “ÇED gerekli değildir” kararı çıktı. 

‘VERİLEN İZİNLER İHTİYAÇ NOKTASINI AŞTI’

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Ormanlar arka bahçe olarak görülüyor” diyen Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, şu değerlendirmede bulundu:

“Orman varlığımızı koruyamıyoruz. Son yıllarda 10 hektardan küçük orman sayısı iki katına çıktı. Madene ihtiyaç vardır ama verilen izinler artık ihtiyaç noktasını aştı.”

DAHA FAZLA