Bir tarih yandı: Katedralden geriye kalanlar

Bir tarih yandı: Katedralden geriye kalanlar

Paris'in tarihi Notre Dame Katedrali'nin ev sahipliği yaptığı çoğu tarihi eserin akıbeti henüz bilinmiyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan tarihi Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangının yankıları halen sürüyor. 

Yaklaşık 8.5 saat sonra söndürülebilen yangında, 850 yıllık ünlü katedralin kulesi yıkıldı ve çatısı tamamen çöktü.

Yangından büyük hasar gören katedralde bulunan; İsa peygamberin başına takıldığına inanılan Dikenli Taç ve 13.yüzyıldan kalma Aziz Louise'nin tuniği gibi sembollerin kurtarıldığı açıklanırken diğer birçok tarihi ve dini sembolün akıbeti bilinmiyor.

YANGINDAN KURTARILDIĞI AÇIKLANAN ESERLER

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Notre Dame'ın en değerli dini sembolleri arasında yer alan ve çarmıha gerilmeden önce İsa Peygamber'in başına takılan 'Dikenli Taç' ve Fransa'nın Aziz olan tek kralı Louise'nin giydiği 13'ncü yüzyıldan kalma keten tuniğin kurtarıldığını açıkladı. 

Dikenleri dünya genelinde farklı kiliselere gönderilen taç, katedralde bir kristalin içinde sergileniyordu.

Kudüs'ten getirilen taç, 1238'de Kral 14'ncü Louis'ye verilmişti. Dikenli dallardan örülen taç bir süre 14'üncü Louis'nin yaptırdığı Sainte-Chapelle Kilisesi'nde tutulduktan sonra Notre Dame'a nakledilmişti.

Fransız gazeteci Laurent Valdiguie ise, vitraylarla süslü 21 metre yüksekliğindeki ünlü Kuzey Gül Penceresi de kurtarıldığını duyurdu.

HENÜZ AKIBETİ BİLİNMEYEN ESERLER

Notre Dame'ın diğer vitray gül pencerelerinin akıbeti konusunda netleşmeyen haberler var.

Yangını takip eden gazetecilerin ilk haberlerinde Kuzey dahil üç gül penceresinin de alevlerde eridiği belirtiliyordu. Ancak daha sonra Kuzey Gül Penceresi'nin kurtarıldığı bildirildi.

Yangın sırasında katedralin yakınlarında bulunan İngiliz milletvekili Yvette Cooper, bir gül penceresinin düştüğünü gördüğünü aktardı.

GERÇEK ÇARMIH VE ÇİVİNİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Öte yandan, İsa'nın gerildiği çarmıhtan parçanın ve çarmıha gerilmesi sırasında kullanılan bir çivinin akıbeti de henüz bilinmiyor.

Notre Dame'ın önemli sembollerinden sekiz bin boruluk büyük orgun akıbeti de bilinmiyor. 

Bunların dışında bir çoğu yüzyıllar öncesinden kalma tarihi eserler; Madonna ve Çocuk Heykeli, Aziz Denis Heykeli, Aziz Thomas Aquinas'ın tablosunun akıbeti de henüz bilinmiyor.