'Bir sanat eserinin yargılanacağı yer mahkemeler değil,kamuoyudur'

'Bir sanat eserinin yargılanacağı yer mahkemeler değil,kamuoyudur'

Adana'nın arka sokaklarının konu edildiği belgesel filmine "Suçu ve suçluyu övme" iddiasıyla dava açılan yönetmen Yunus Ozan Korkut basın açıklaması yaptı.

Adana Ceyhan'ın arka sokaklarında yaşayan insanları anlatan 'Benim Varoş Hikayem' filminin yönetmeni Yunus Ozan Korkut ve beş oyuncuya dava açıldı. 

Hakkında dava açıldığını Twitter’dan duyuran yönetmen Yunus Ozan Korkut, “Yaptığım film yüzünden 30 Ocak 2019 tarihinde Ceyhan Adliyesi’nde yargılanacağım. Ne diyeceğimi bilemiyorum artık” mesajını paylaştı.  Korkut’a ve filmin beş oyuncusuna ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçlamasıyla dava açıldığı öğrenildi.

Konuya dair basın açıklaması yapan yönetmen Korkut “Davaya konu eserin; hiciv ve eleştiri içeren bir sanat eseri olduğu gözardı edilmiştir.” dedi.

Basın açıklaması metni şöyle:

BİR SANAT ESERİNİN YARGILANACAĞI YER KAMUOYUDUR

"Benim Varoş Hikayem” (My Suburban Stories) isimli belgeselin Yönetmeni Yunus Ozan Korkut ve bir kısım oyuncular aleyhinde Ceyhan 4. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde ceza davası açıldığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Her ne kadar suçu ve suçluyu övmek, suça özendirmek ve benzeri iddialar ile bir kamu davası açılmış ise de davaya konu eserin; hiciv ve eleştiri içeren bir sanat eseri olduğu gözardı edilmiştir.
Bir sanat eserinin yaratılışının bir gereği ve özelliği olarak oluşturulan görsel bir ürünün belirli parçalarının bu şekilde değerlendirilmesi mevcutta olduğu gibi hatalı sonuçlara ulaştıracaktır. Gerekli tüm yasal kurumlardan onay alarak yayınlanmış bu sinema eseri pek çok ulusal ve uluslararası film festivalinden davet ve ödüller alarak ülkemizin kültürel zenginliği ve çeşitliliğine katkı sağlamışken bu tarz bir haberle gündemde olması da üzücüdür. Düşük bütçesi ile ve denediği özgün tarz ile destek göreceğini umduğumuz film hakkında başlatılmış yargı surecinin en kısa surede olumlu sonuçlanacağına inanmaktayız.
Çünkü herkesin bildiği üzere bir sanat eserinin yargılanacağı yer mahkemeler değil kamuoyudur."

DAHA FAZLA