Bir milyon motokuryenin yalnızca 250 bini sigortalı olarak çalışıyor

Bir milyon motokuryenin yalnızca 250 bini sigortalı olarak çalışıyor

Paketlerin hızlı bir şekilde ulaştırılması baskısıyla birlikte motokuryelerin karıştığı kazalar, yaralanmalar ve ölümler de giderek arttı.

Pandemi sebebiyle eve teslim servisin artmasıyla beraber motokuryelerin iş yükü de arttı. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, Türkiye çapında bir milyona yakın motosikletli kurye olduğunu, ancak bunların sadece 250 bin kadarının resmi olarak motosikletli kurye sıfatıyla çalıştığını kaydetti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, motokuryelerin hem iş yükünü hem de sayısını arttırdı. Salgın nedeniyle işten çıkarmalarla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişi de geçimini motokuryelik yaparak sağlamaya başladı. Ehliyeti dahi bulunmayanlar, düşük ücretlerle çalışmaya başladı. 

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; motokurye olarak çalışan Ramazan Evlek, yaptığı açıklamada kuryelerin 8 saatlik, 10 saatlik ve 12 saatlik olmak üzere üç ayrı mesai tipi olduğunu söyledi. "Getirisi daha fazla olduğu için genellikle 12 saati tercih ediyoruz" diyen Evlek, pandemi sürecinde motokuryeler üzerinde oluşan baskıyı da şöyle anlattı: "Mobbingler, baskılar, 'çabuk gidin, çabuk gelin, bir an önce teslim edin' talepleri oluyor." 

Bir kuryenin günde 23-30 paket götürebileceğini söyleyen Evlek, buna rağmen özellikle götürdükleri paket başına ücret alan motokuryelerin günde 50, 60 paket taşıyabildiğini söyledi.