Bir milyarder, bir milyon insan kadar sera gazı yayıyor

Bir milyarder, bir milyon insan kadar sera gazı yayıyor

Oxfam’ın raporuna göre; tek bir milyarder, ortalama bir insandan milyon kat fazla sera gazı yayıyor.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre, milyarder biri, ortalama bir insandan milyon kat daha fazla sera gazı yayıyor.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, "Karbon Milyarderleri: Dünyanın en zengin insanlarının yatırım emisyonları" raporunu yayınladı.

Oxfam'ın pazartesi günü yayınladığı rapor, dünyanın en zengin 125 milyarderinin yatırımlarının ayrıntılı analizine dayanan bulguları temel alıyor.

NTV’de yer alan habere göre, ortalama insanların aksine, en zengin bireylerin yatırımları emisyonların yüzde 70'ini oluşturuyor.

Rapora göre, bu milyarderlerin yatırımları, kişi başına yıllık ortalama 3 milyon metrik ton karbondioksit (CO2) üretiyor ve bu en alttaki yüzde 90'da yaşayanlar için ortalama 2,76 ton CO2'den bir milyon kat daha fazla.

Oxfam'ın İklim Değişikliği Lideri Nafkote Dabi, milyarderlerin yaşam tarzlarından, özel jetlerinden ve yatlarından kaynaklanan emisyonların zaten ortalama bir insandan binlerce kat daha yüksek olduğunu söyledi.

Ancak yatırımlarından kaynaklanan emisyonlara bakıldığında, karbon emisyonlarının bir milyon kattan fazla olduğu görülüyor.

Birkaç milyarder, Fransa, Mısır veya Arjantin gibi tüm ülkelerin karbon ayak izlerine eşit olan 'yatırım emisyonlarına' sahipler.