Bir ilde daha şarbon vakası görüldü!

Bir ilde daha şarbon vakası görüldü!

AKP'nin ucuz et politikası sonucu art arda görülen şarbon vakalarına bir yenisi daha eklendi. Hastalığın tespit edilmesi sonrasında bölgeler karantinaya alındı.

Kocaeli’nin Gölcük İlçesi'nde bulunan bir besi çiftliğinde şarbon hastalığı tespit edildi.

İHA’nın haberine göre, ilçenin Selimiye, Lütfiye ve Sofular köyleri karantinaya alınarak hayvan giriş çıkışları yasaklandı.

Gölcük İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin bölgeye giderek inceleme yaptığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan kurbanlık olarak getirip Ankara Gölbaşı’daki özel bir çiftliğe bıraktığı yaklaşık 4 bin büyükbaş hayvandan 50’si şarbon hastalığı nedeniyle ölmüştü. Bunun ardından İstanbul ve Sivas ve Çorlu'da insanlarda şarbon vakaları görülmüştü, Bitlis’teki şarbon vakasında ise 10 günde 100’den fazla büyükbaş hayvanın öldüğü bildirilmişti.

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanın şarbon sporlarının solunması sonucu insana bulaşır. 

Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonun bulaşma yolları çeşitlidir.

-Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,

-Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi,

-Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları,

-Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak,

-Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse, şarbon mikrobu bulaşabilir.

ŞARBON KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Hastalığa herkes yakalanabilir. Ancak hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şarbon hastalığı, etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.