Bir Covid-19 kaynaklı ölüm daha belgelere 'yaşlılık hastalığı' olarak geçti

Bir Covid-19 kaynaklı ölüm daha belgelere 'yaşlılık hastalığı' olarak geçti

Antep'te koronavirüs testi pozitif çıkan İsmet Korkmaz'ın ölüm belgesine ‘’yaşlılık hastalığı sebebiyle ölüm’’ yazılırken, aile ise ısrara rağmen kendilerine test yapılmamasına tepki gösterdi.

İzel Sezer - @izelsezer

AKP iktidarının uzmanların uyarılarına rağmen hayata geçirdiği ‘’normalleşme adımları’’nın ardından yurdun dört bir yanında yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayıları artışa geçerken, vakaların çok yoğun görüldüğü Antep’te bir kişinin Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetmesine rağmen ölüm belgesine ‘’yaşlılık sebebiyle ölüm’’ yazıldığı iddia edildi.

Antep’te yaşayan 82 yaşındaki İsmet Korkmaz, cuma gecesi koronavirüs belirtileriyle gittiği Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisinde kendisine test yapılmadan eve gönderildi. Pazar günü durumu ağırlaşınca vefat eden Korkmaz’a iddiaya göre Covid-19 teşhisi konuldu fakat ölüm belgesine ‘’yaşlılık hastalığı sebebiyle ölüm’’ yazıldı.

Konuya ilişkin İleri Haber’e konuşan İsmet Korkmaz’ın gelini Selma Korkmaz, kayınpederinin vefatının üzerinden 2 gün geçmesine rağmen Covid-19 test sonucunu alamadıklarını ve kendisiyle temas halinde olan kişilere vefatın ardından filyasyon uygulanmadığını, temas halindeki kişilere test yapılmadığını söyledi.

Cuma gecesi kayınpederinin koronavirüs belirtileriyle Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin acil servisine gittiğini, burada kendisine test yapılmadığını, bir hap ve boğaz spreyi verilerek eve gönderildiğini ifade eden Selma Korkmaz, kayınpederinin cumartesi günü fenalaştığını ve pazar günü de vefat ettiğini aktardı.

‘KORONAVİRÜSTEN ÖLDÜ DEDİLER AMA ÖLÜM BELGESİNDE BULAŞICI HASTALIK YAZMIYORDU’

‘’Pazar akşamı durumu ağırlaşınca test yapıldı, gece 00.30 gibi de babamı kaybettik. Pazartesi öğlen sonuçların çıkacağı söylendi fakat çıkmadı’’ diyen Selma Korkmaz, ‘’Morgdaki görevli, Covid-19 testinin pozitif çıktığını ve koronavirüsten öldüğünü söyledi ama ölüm belgesini aldığımızda herhangi bir bulaşıcı hastalığının olmadığı yazıyordu bu belgede’’ ifadelerini kullandı.

‘COVID-19 POZİTİF AMA YAŞLILIKTAN ÖLDÜ’ İDDİASI

Pazartesi günü 15.30’dan sonra test sonucunun çıktığının söylendiğini fakat ardından çıkmadı denildiğini aktaran Selma Korkmaz, ‘’Sağlık Bakanlığı’ndan arandığımızda bize Covid-19 testinin pozitif çıktığı ama babamızın bundan dolayı ölmediği, yaşlılık hastalığı sebebiyle öldüğü söylendi. Hepimiz yaşlılık hastalığı diye bir şeyi ilk defa duyduk’’ dedi.

‘BİZE HERHANGİ BİR TEST YAPILMADI’

Kayınpederinin test sonucunu evrak olarak hala alamadıklarını söyleyen Selma Korkmaz, ‘’Kayınpederimin vefatından sonra aile hekimi durumu öğrenince görümcem ve eniştemin evine ambulans gönderdi ve hastaneye kaldırttı. Aile hekiminin girişimi sonucu görümcem ve eniştem hastaneye kaldırılsa da ‘Babamız vefat etti’ dememize rağmen bize herhangi bir test yapılmadı’’ diyerek kayınpederi tek yaşasa da sürekli temas halinde olduklarını ifade etti.

PROSEDÜR NASIL İŞLİYOR?

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz bir tıp doktorunun aktardığı prosedüre göre, test sonuçları evrak olarak alınmazken, Covid-19 temaslı hastalara çok ciddi şikayeti olmadığı takdirde test yapılmıyor. 

Test sonuçlarına e-Nabız uygulaması üzerinden ulaşılabilirken, hastaneye sorulduğu takdirde de test sonucunun hastane yönetimi tarafından hasta ve hasta yakınlarıyla paylaşılması gerekiyor. 

DAHA FAZLA