Bir bankada daha ‘hatalı döviz kuru’ skandalı

Bir bankada daha ‘hatalı döviz kuru’ skandalı

Vakıf Katılım Bankası, internet sitesinde yer alan farklı döviz kurlarına ilişkin açıklama yapıldı.

İleri  Haber

Halkbank ve ING Bank’ın adının karıştığı kur skandalının ardından yeni bir olay daha yaşandı.



31 Ağustos gecesi, Halkbank'ın internet sitesinde 6.55'lik dolar kuru 3.72, 7.62'lik dolar kuru 4.32 olarak belirtilmiş, 4,6 milyon dolarlık döviz alım-satım işlemi gerçekleştirilmişti. Daha sonra söz konusu işlemin ‘hatalı’ olduğu savunulmuş ve işlemlerin iptal edildiğinin açıklanmasıyla yetinilmişti.

[ih2]

BU SEFER 'SİBER SALDRIYDI' SAVUNMASI

Şimdi ise Vakıf Katılım Bankası’nda yeni bir ‘hatalı kur’ işlemi yaşandı. 

[ih3]

Bankanın kurumsal web sitesinden yapılan açıklamada işlemin siber saldırı olduğu savunularak şöyle denildi:

"10 Eylül 2018 tarihinde kurumsal web sitemizde bilgilendirme amaçlı yayınlanan döviz kurlarımıza yönelik, 9 Temmuz 2018 tarihindeki kurlarımızı gösterecek şekilde bir siber saldırı düzenlenmiş, saldırı çok kısa sürede püskürtülmüştür. Bankacılık sistemlerimiz (mobil ve internet şubemiz) saldırıdan olumsuz etkilenmemiş olup, bu sürede gerçekleşen herhangi bir döviz alım-satım işlemi de bulunmamaktadır. Yapılan müdahale neticesinde kurumsal web sitemiz stabil hale getirilmiştir."

VAKIF KATILIM BANKASI NEDİR?

İlk olarak 2013 yılında AKP hükümeti tarafından, kamu katılım bankası kurulacağının açıklanmasının ardından 27 Şubat 2015’te kuruluş iznini alan Vakıf Katılım, 17 Şubat 2016 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) faaliyet izni aldı.

Kuruluşunun ardından hızlı bir şubeleşme sürecine girmeyi planlayan Vakıf Katılım, ilk olarak İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, İzmir, Adana, Antalya ve Kayseri’deki şubeler açma, sonrasında hızla tüm Türkiye’ye yayılmak üzere çalışmalarını sürdürme planıyla kurulmuştu.

Tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve kurucu vakıflara ait 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulan Vakıf Katılımın ortakları şöyle: "Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bayezid Han-ı Sani (II. Bayezid) Vakfı, Mahmut Han-ı Evvel Bin Mustafa Han (I. Mahmut) Vakfı, Mahmut Han-ı Sani Bin Abdulhamit Han-Evvel (II. Mahmut) Vakfı ve Murat Paşa Bin Abdusselam (Murat Paşa) Vakfı.”

DAHA FAZLA