Bir ayda 43 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 240 işkence kayıtlara geçti!

Bir ayda 43 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 240 işkence kayıtlara geçti!

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun yayınladığı Aralık 2020 Hak İhlalleri Raporu’na göre bir ayda en az 23 kadın öldürüldü, en az 240 kişi de işkenceye maruz kaldı.

İzel Sezer - @izelsezer

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Aralık 2020 Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, aralık ayında en az 43 yaşam hakkı ihlali ve 240 işkence kayıtlara geçti. Bir ayda en az 23 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Antep’te 19 Aralık’ta SANKO Üniversitesi’ne bağlı Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde meydana gelen patlama sonucunda 12 kişinin yaşamını yitirdiğinin hatırlatıldığı raporda salgın nedeniyle 133’ü hekim en az 327 sağlık emekçisinin de yaşamını yitirdiği aktarıldı.

ŞABAN VATAN'A HAPİS CEZASI

Raporda, Giresun'un Eynesil İlçesinde Nisan 2018'de şüpheli şekilde ölen 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan'a verilen hapis cezası da gündeme getirildi. Dönemin Milli Savunma Bakanının şikayeti üzerine Şaban Vatan'a açılan dava 26 Aralık günü sonuçlandı. Şaban Vatan’a  “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla 8 bin 840 lira, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” iddiasıyla da 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

DEMİRTAŞ HAKKINDAKİ AİHM KARARI UYGULANMADI

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Edirne Cezaevi'nde 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ikinci kez tahliye kararı verdiğine de değinilen raporda, kararın ardından yapılan tahliye başvurusunun Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği'nin tarafından reddedildiğine de değinildi.

1342 ERİŞİM ENGELİ

Raporda, bir ay içinde en az 9 gazeteci hapis veya para cezasına çarptırıldığı ve en az 8 gazetecinin de gözaltına alındığı kaydedildi.

İnternette 1342 erişim yasağının getirildiği aralık ayında, düşünceyi ifade nedeniyle de 13 kişi gözaltına alındı ve 2 kişi tutuklandı. 5 kişi ise düşünceyi ifade nedeniyle hapis veya para cezasına mahkûm edildi.

EYLEMLERDE EN AZ 87 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Rapora göre, aralık ayında 13 belediye ve parti yöneticisi tutuklandı. 18 eylem ve etkinliğe polis müdahalesinin olduğu bir aylık süreçte en az 87 kişi bu eylemlerde gözaltına alındı ve 2’si ise tutuklandı.