Bir asırdır golf sahası olan 350 dönümlük yeşil alana askeri lojman yapılıyor

Bir asırdır golf sahası olan 350 dönümlük yeşil alana askeri lojman yapılıyor

Türkiye’nin ilk spor kulübü olan İstanbul Golf Kulübü’nün bir asra yakın kullandığı 350 dönümlük yeşil alana TOKİ tarafından askeri lojman yapılıyor. Harp Akademileri Komutanlığı'na ait araziden İGK, 2012 yılında hastane yapılacağı gerekçesiyle tahliye edilmişti.

Türkiye’nin ilk spor kulübü olan İstanbul Golf Kulübü’nün (İGK) bir asra yakın kullandığı İstanbul Levent'te bulunan 350 dönümlük yeşil alana TOKİ tarafından yapılan ihaleyle askeri lojman olarak kullanılacak binalar yapılıyor. Harp Akademileri Komutanlığı'na ait araziden İGK, 2012 yılında hastane yapılacağı gerekçesiyle tahliye edilmişti.

Habertürk'ten Leyla Ünal'ın aktardığına göre, İstanbul Golf Kulübü, Osmanlı'nın başkentinde yaşayan İngiliz ve Amerika vatandaşları tarafından 1895 yılında ‘Costantinople Golf Club’ adıyla kuruldu. 1869’da İngiltere’den askeri görevle İstanbul’a gelen, Osmanlı Donanması’nda koramiral rütbesiyle görev alan Sir Henry Felix Wood (Woods Paşa) ve İstanbul’a golfü getiren kişi olarak tanınan İskoç Ernest Thompson kulubün ilk kurucularıydı. Sadece yabancıların üye olabildiği kulüp Cumhuriyet’le birlikte tüzüğünü değiştirirek Türkiye vatandaşlarına da üyelik hakkı verdi.

KULÜP 1922 YILINDA MASLAK’A TAŞINDI

Kulüp, 1922 tarihine kadar farklı yerlerde kurdukları sahalarda faaliyetlerini sürdürdü. İGK son sahası olan Maslak’taki araziye ise 1922 yılında taşındı. Kulüp tarafından kullanılan Harp Akademileri Komutanlığı’na bağlı 350 dönümlük arazi ‘spor dışı amaçlar’ için kullanılacağı gerekçesiyle İGK ile sözleşmenin yenilenmemesi sonucu 2012 yılında yeniden kulübe kiralanmadı.

Yüzyıla yakın golfseverlere ev sahipliği yapan arazide şimdi ise beton binalar yükseliyor. 350 dönümlük yeşil alana, TOKİ tarafından üstlenilen ve ihalesi 28 Nisan 2017’de Ahes İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye verilen 615 lojman, 2 misafirhane, 20 komutan konutu ile müştemilat yapılacağı öğrenildi. 28 Haziran 2017 tarihinde başlayan inşaatın 900 günde tamamlanacağı bildirildi.

DAHA FAZLA