Bir anahtarla düşleri gerçekleştirmek: Picasso ve Atkuyruğu Saçlı Kız

Bir anahtarla düşleri gerçekleştirmek: Picasso ve Atkuyruğu Saçlı Kız

Burcu Adıgüzel

Bu kitap dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso ile Fransız sanatçı, Picasso’nun modeli Sylvette David’in hikâyesi. 1954 yılında Picasso’nun stüdyosuna yakın bir yerde tanışırlar. Picasso ve Sylvette için yepyeni bir öykünün kapıları bu tanışma ile aralanır.

Sarı saçlarını atkuyruğu şeklinde toplamış bu kızdan Picasso çok etkilenir ve atölyesinde Sylvette’nin bir portresini yapar. Portreyi gören Sylvette çok şaşırır ve utangaçlığını gizleyemez. Sylvette’nin kimseye anlatmadığı sırları vardır, yatağının altında duran koca bir bavul dolusu resimleri gibi. Gizliden gizliye ressam olmak istiyordur ama utangaçlığı bu isteğini perdelemektedir.

Picasso’nun modelliğini yapmaya başlaması ile bu perdeler de bir bir ortadan kalkar . O yaz Sylvette, Picasso’nun ilhamı olur ve ona modellik yapar. At Kuyruğu Saçlı Kız portreleri zamanla duyulmaya ve her yerde sergilenmeye başlar. Dergilerde ikisinin fotoğrafları yayınlanır, ünlüdür artık Sylvette. Bu modellik süresince Sylvette’nin hayatındaki en büyük değişiklik; kendine olan güveninin yerine gelmesi ve sırlarını Picasso ile paylaşmaya başlamasıdır. Küçük yaşta onu bırakıp giden babasının kalbini nasıl kırdığından bahseder örneğin. Tüm bu sırlar Picasso’ya yine ilham kaynağı olur. Sylvette’nin eline bir anahtar verir. ‘’Buldum’’ der. ‘’ Senin elinde tutman gereken şeyi buldum.’’ Peki neydi bu anahtarın alamet-i farikası ve bir anahtar Sylvette’nin sakladığı düşlerini nasıl ortaya çıkarmıştı?

Laurence Anholt’un dünyaca ünlü sanatçılar ve onların hayatında yer edinmiş çocukların gerçek öykülerinden derlediği sanatçılar serisinin en dikkat uyandıranlarından biri bu kitap.

Hayatımıza kattığımız insanların bize ilham veren, bizi uyandıran, özlemle anılacak hikâyeler yaratanlar olabileceğine ve bu umuda dair hayli keyifli bir öykü aynı zamanda.

KÜNYE: Picasso ve Atkuyruğu Saçlı Kız - Yazar: Laurence Anholt - Çevirmen: Cemile Şenulubaş Tankurt - Yayınevi: Pearson Longman - Sayfa Sayısı: 30

DAHA FAZLA