Binlerce göçmen ABD sınırında eylemde

Binlerce göçmen ABD sınırında eylemde

ABD'ye ulaşmak için ilerleyen binlerce göçmenden Meksika'ya ulaşanlar ABD sınırında geçişlerin açılması için protesto eylemi yaptı. Meksika geçişi kapattırken Trump, göçmenleri tehdit ederek 'Öldürme izni verdim' dedi.

Orta Amerika ülkelerinden ABD'ye ulaşmak üzere ilerleyen "göçmen kervanı"ndan yüzlerce kişi Meksika'nın Tijuana kentindeki sınır geçişinde toplandı. Göçmenler, ABD'ye iltica başvurusunda bulunabilmek için sınırın açılmasını talep ediyor. Yüzlerce göçmenin ABD-Meksika sınır geçiş noktasında toplanması üzerine Meksika sınır geçişini kapattı. Göçmenlerin protesto eylemleri üzerine helikopter ve insansız hava araçları devreye sokuldu.

Sınır geçişinde toplanan göçmenler, ABD’ye giriş yapmalarına izin verilmesini istiyor. ABD’de iltica başvurusu yapmak isteyen göçmenler, “Geçmemize izin versinler, ailelerimizi Honduras’ta bıraktık, ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Çalışmaya başlamamız lazım” diyor. Sınır geçişinde güvenlik önlemleri artırılırken, göçmenlerin büyük bölümünün sınırı geçinceye kadar geçiş noktasında kalmaya devam etmek üzere çadırlar kurdukları belirtildi.

TRUMP TEHDİT ETTİ: ÖLDÜRME İZNİ VERDİM!

Sınırın ABD tarafında ise göçmenlerin olası geçişlerini önlemek üzere güvenlik önlemleri sertleştirildi. ABD Başkanı Donald Trump sınır geçişlerini kapatacaklarını yineledi, askerlere öldürme izni verdiğini açıkladı. Trump, Orta Amerika ülkelerinden gelen sığınmacıların Meksika sınırı üzerinden ülkeye girmesini önlemek için iki ülke arsında inşa etmeyi planladığı duvar için gerekli bütçenin ayarlanmaması halinde hükümeti kapatabileceğini söyledi.

Resmi verilere göre Tijuana'da ABD'ye ulaşmak için ilerleyen göçmen kervanından yaklaşık 4 bin 700 kişi bulunuyor. 5 bin ile 7 bin arasındaki göçmenin de kısa süre sonra kente ulaşması bekleniyor. Göçmenler kentteki futbol stadyumunda kalıyor. Ancak yağışlı hava nedeniyle stadyumun zeminin yumuşadığı ve çok sayıda kişinin hastalandığı bilgisi verildi.

NE OLMUŞTU?

Birgün'de yer alan habere göre göçmen kervanına bağlı ilk göçmenler Ekim ayı ortalarında Honduras'tan yola çıkmıştı. Orta Amerika ülkelerindeki yoksulluk, işsizlik ve suç çetelerinden kaçarak ABD'ye ulaşmaya çalışan üç kervanın daha yollarda olduğu belirtildi.