Binlerce avukat 'çoklu baro' teklifine karşı Savunma Mitingi'nde buluştu

Binlerce avukat 'çoklu baro' teklifine karşı Savunma Mitingi'nde buluştu

AKP'nin savunmayı etkisiz kılmak için Meclis'e sunduğu 'çoklu baro' teklifine karşı binlerce avukat, İstanbul Barosu'nun 'Savunma Mitingi'nde buluştu.

Fotoğraf: Emre Orman

Süha Küçük

İstanbul Barosu, AKP'nin Avukatlık Kanunu'nu değiştirmek ve baroların yapısına dönük müdahale ederek savunmayı etkisiz kılmak üzere hazırlayarak Meclis'e sunduğu 'çoklu baro yasa teklifi'ne karşı Çağlayan Adliyesi önünde "Savunma Mitingi" yaptı.

İstanbul Barosu'nun mitingine İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, Geleceğimiz İçin Muhasebe Yap Platformu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu'nun bileşeni olduğu İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu da (İMOK) 'Meslek Örgütlerine Dokunma' sloganıyla katılım çağrısında bulundu.

12.30'da başlayacak olan Savunma Mitingi öncesinde Çağlayan Adliyesi'nin çevresi polis ablukasına alındı. Mitingin yapılacağı meydan demir barikatlarla kapatılırken, çevrede ise çok sayıda polis konuşlandırıldı.

GÜNCELLEME 13.44

Savunma Mitingi, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu'nun konuşmasının ardından sona erdi.

GÜNCELLEME 13.16

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, meslektaşlarına sesleniyor:

''Biz avukatız, biz boyun eğmeyiz, bedelse eğer bu işin sonu, bedel de ödemeyi biliriz biz. Adliyelerde suça sürüklenen savcı ve hakim görmek istemiyoruz.

Yazın bunu bugün buraya, yarın öbür gün çıkar ortaya, bu bir FETÖ projesidir, FETÖ projesi niteliğindedir bu. Yazın bunu 3 sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla, barolar saldırı ve baskılara direnmeye devam ediyor hala.

Bağırmak ve haykırmak istiyorum, barolarımızın Ankara'ya girişi engellendi, girişi! Avukatlar eğer kendi haklarını arayamazlarsa halkın haklarını hiç arayamaz dedik. Ankara'daki o barikatlar sizler sayesinde, basın ve halkın gücü sayesinde açıldı, bunu biliyoruz.

Bunların yapmak istediklerini 1980 darbecileri İstanbul Barosu'nun kapısına mühür vurarak yaptığını sandı. Kırdık attık o mührü, savunmaya kilit vurulmaz demiştik, bugün yine aynı noktadayız. Eğer kriz ve bunalım zamanlarında, yargı tehdit altındaysa barolar sonuna kadar mücadele edecektir. Bu mücadele baroların genetik kodudur.

Sadece kamuya mâl olmuş davaları değil, hiç konuşulmayanları konuşalım dedik. Bunun çözümünü 'çoklu baroda' buldular, sizi parçalayacağız dediler!

Teklifin geçmemesi için demokratik haklarımızın hepsini kullanacağız. Sandılar ki böyle yaparsak avukatları sustururuz. Ama bilmedikleri bir şey var. Yargı bağımsızlığı için, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Savunma hiç susmadı, asla susmayacak!''

GÜNCELLEME 12.53

Binlerce avukatın doldurduğu Çağlayan Meydanı'nın polis barikatlarıyla kapatılması sebebiyle yüzlerce avukat, alana giriş yapamadı. Avukatlar ''Barikatı kaldır'' sloganlarıyla barikatın açılmasını istiyor.

Emre Orman

GÜNCELLEME 12.23

Avukatlar, barikat engellemelerine rağmen alana girmeye devam ediyor. İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, barikat engeline takılan avukatların alana girişlerinin tamamlanmasını bekliyor.