Binali Yıldırım resmi olarak istifa etti

Binali Yıldırım resmi olarak istifa etti

AKP'li Binali Yıldırım, Meclis Başkanlığı görevinden istifa ettikten sonra göreve geçici olarak MHP'li Celal Adan'ın geleceğini açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmasına rağmen "Seçim siyasi bir faaliyet değildir" diyerek başkanlık görevinden istifa etmeyi reddetmesinin ardından Yıldırım bugün, görevinden resmen istifa etti.

Yıldırım, Meclis Başkanlığı'nı bırakması nedeniyle bir veda yemeği düzenleyerek burada konuşma yaptı. AKP'li Yıldırım, görevi MHP'li Celal Adan'a devredeceğini açıklamasının ardından istifa dilekçesini TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na teslim etti.

Yıldırım'ın Meclis Başkanlığı'na veda konuşmasından satır başları şöyle:

'MURADIMIZ İSTİKRARLI YÜRÜTME SİSTEMİNİ TESİS ETMEKTİR'

"Bu yemekten sonra yapacağım ilk iş görevden ayrılma dilekçesini TBMM'ye teslim etmek olacak. Yarın sabah saat 09.00'da yeni başkan seçilinceye kadar görevi, İstanbul Milletvekili Sayın Celal Adan'a devredeceğim.

Türkiye'de 99 yılda 65 hükümet kurulmuştur. 65. Hükümetin Başbakanı ve parlamenter sistemin son Başbakanı olarak da şekilde görüldüğü gibi. Kısacası hükümetin ömrü ortalama 1,5 yıl olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile muradımız Türkiye'de daha uzun süreli ve istikrarlı yürütme sistemini tesis etmektir. 27. döneme 600 milletvekili ile başladık. Yani 50 milletvekili ile daha fazla milletvekili ile 27. dönemi aştık."

'YENİ SİSTEME GÖRE MECLİS'TE DÜZENLEMELER YAPTIK'

"Tabiatıyla 1 Nisan tarihine geldiğimizde mutlaka Meclis'in milletvekili sayısında bir değişiklik olacak. Ama nasıl bir değişiklik olacak onu şimdiden söylemiyoruz, sürpriz olsun. Milletvekili sayımızın 600'e çıkması sebebiyle takdir edersiniz ki Halkla İlişkiler binamızda bazı ihtiyaçlar hasıl oldu. Komisyon, personel odalarında düzenleme yapma ihtiyacı oldu. 53 yeni çalışma yeri milletvekillerimiz için yer oluşturduk. Yeni sisteme göre düzenlemeler yaptık. Hükümet, komisyon ilişkileri bakımından Meclis'te, genel kurulda birtakım değişikliklere gittik."

'SON BAŞBAKAN VE YENİ SİSTEMİN İLK BAŞKANI OLDUM'

"TBMM çalışmaları bundan sonra da hizmetlerini arttırarak devam edecektir. İnsanlarımızın bize duyduğu güveni öncelikli konularımız arasında yer almaya devam edecektir. Bu mücadelede şehitlerimiz olmuştur. Şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet, gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyorum. Parlamenter sistemin son Başbakanı'ydım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı oldum. Belediye başkanlığına aday olan ilk Meclis Başkanıyım. Gördüğümüz gibi ilklerle sonlar arasında dolaşıp duruyoruz. Meclis Başkanlığı görevinden çekilen ilk başkan oluyorum."

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Yıldırım ile seçime kadar geçici TBMM Başkanlığı’nı yürütecek MHP’li TBMM Başkanvekili Celal Adan arasında görev teslim töreni yapılacak. İstifanın ardından yeni TBMM Başkanlığı için 5 günlük başvuru süresi başlayacak. Başvurular, 23 Şubat saat 17.00’de sona erecek. Anayasaya göre TBMM Başkanı seçimleri 4 turda yapılıyor. İlk iki turda üçte iki çoğunluk (400); 3. turda ise salt çoğunluk (301) gerekiyor.  Yıldırım’ın yerine seçilecek TBMM Başkanı için AKP içinde Grup Başkanı Naci Bostancı, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop ve Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ’ın adı konuşuluyor. Parti kulislerinde Bostancı’nın adının öne çıktığı kaydediliyor