'Bilimle en çok ben ilgiliyim' diyen Erdoğan'ın ilgilendiği 'bilimsel çalışmalar'

'Bilimle en çok ben ilgiliyim' diyen Erdoğan'ın ilgilendiği 'bilimsel çalışmalar'

AKP iktidarı boyunca uygulanan bilim dışı uygulamalar, Erdoğan’ın bilimle ne kadar ilgisi olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Necdet Berkay Sağol / @BerkaySagol

AKP iktidarda olduğu 16 yıl boyunca eğitimi bilimsellikten adım adım uzaklaştırıp gerici uygulamalara teslim etti. Uygulanan tüm bu bilim dışı uygulamalar bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği "Cumhuriyet tarihinde bilimle, bilimsel çalışmalarla, araştırmayla, gelişmeyle en yakından ilgilenen Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın ben şahsım olduğunu iddia ediyorum. Olmaya da devam edeceğim." iddiasını çürütür nitelikte.

Birçok bilim dışı ve gerici eğitim uygulamaları ile TÜBİTAK tarafından kabul edilen bilimden uzak birçok projenin onaylandığı AKP iktidarı boyunca, bunların yanında laik eğitime birçok saldırı yapıldı. 

Kaçak Kur’an kursu açanlar ile burada öğreticilik yapanların cezalarının kaldırılması, Kur’an kurslarına katılmanın yaş sınırının kaldırılması, imam hatip ortaokulları yeniden açılması gibi birçok gerici uygulama hayata geçirildi.

İşte bilimle en çok ilgilenen Erdoğan’ın(!) başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı dönemindeki bilimsel gelişmeleri sizler için derledik.

EVRİM TEORİSİ MÜFREDATTAN ÇIKARILDI

AKP iktidarı boyunca Evrim Teorisi’ne yapılan saldırılar hep artarak devam etti. Son olarak, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi çıkarıldı.

Ünitede, Charles Darwin’in Evrim Teorisi, “Evrimleşmenin bir sonucu olarak türlerin değişimini ve yeni türlerin oluşumunu, evrime etki eden faktörleri ve mekanizmaları ile açıklayan teori” olarak anlatılıyordu.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitaplarının hazırlanışı ve derslerin anlatılışı için hazırlanan müfredattan "Atatürkçülük" kavramını tamamen çıkarttı.

DEĞERLER EĞİTİMİ

MEB ve Diyanet'in imzaladığı protokole göre, okullarda dışarıdan gelecek, İmam Hatip Lisesi mezunu ve sadece halk eğitim merkezinden sertifikalı kişiler İl Müftülüğü’nün görevlendirdiği öğretmen tarafından okullarda “Değerler Eğitimi” dersi verecek.

TÜBİTAK'IN ŞAŞIRTAN PROJELERİ

TÜBİTAK ise hayvanat bahçesi müdürünün başkan olarak atanmasından sonra, son yıllarda desteklediği ve örnek olarak gösterdiği projeler ile şaşkınlık etkisi yaratmaya devam ediyor.

1- GÖKYÜZÜ NEDEN MAVİ?

Örnek olarak gösterilen projelerden biri de  "Gökyüzü Neden Mavi..." projesi.  Araştırmacıların Google ile yaptıkları 'araştırma sonucunda'; en kısa dalga boyu olan mavi ışınların gökyüzüne yayılması nedeniyle mavi renkte olduğunu 'ortaya koydular!'

2- İMANLI FASULYELER

“Deney”de 3 fasulyeye ayrı şeyler dinletildi; çevre gürültüsü, müzik, Kuran-ı Kerim. Bu “deney ve gözlem” sonucu Kuran-ı Kerim dinletilen fasulyenin diğerlerinden 2 kat daha fazla büyüdüğü iddia edildi.

3- KANSERE KARŞI DUALI İLİMLER

Kanser ile mücadelede “duanın, dini inancın ve olumlu düşünmenin” üzerine yapılan araştırma Tübitak tarafından desteklendi.

TÜBİTAK BU PROJEYİ DE KABUL ETTİ: TİLLO EVLİYALARI

TÜBİTAK’ın seçip bölge sergisine davet ettiği "Tillo Evliyalarının Kerametleri" Projesi, Siirt 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlandı. Proje TÜBİTAK’ın Van’daki bölge sergisine davet edildi. Burada görücüye çıkan sergi akademisyenler tarafından “bilimsel” bulunmayınca Ankara’daki ana yarışmaya alınmadı.

Ayrıca TÜBİTAK tarafından "Bir selam da bizden size selamınaleyküm?", "Papaz eriğini imam eriğine çevirme", “Cuma Namazının Sosyalleşmeye ve Toplumsallaşmaya Etkisi”, “EKG Önlüğü İle Mahremiyeti Korumak” gibi şaşkınlık yaratan projeler sergilendi.

SAĞLIKTA BİLİM DIŞI DÖNÜŞÜM

"Hacamat Enstitüsü" isimli bir kurum bünyesinde hacamat ve sülük kursları veriliyor. Söz konusu kurum bu tedavi yöntemini bir adım daha öteye götürerek "vajinal sülük tedavisi" uyguluyor. Bilimsellikten uzak bu tedavi yöntemiyle ilgili kurs da veren kurum "vajinal sülük kursu" ilanına sitesinde yer veriyor.

Bu uygulamayı yapan kişiler ise, yaptıkları işleri İslamiyet’te hacamatın geçtiği hadislere dayandırıyorlar.

CEM YILMAZ ESPRİSİ MÜFREDATA GİRDİ

Oyuncu Cem Yılmaz'ın GORA adlı filminde yaptığı esprinin,  8. sınıf fen bilgisi kitabında gerçek bilgi olarak yer alması eğitimde gelinen noktayı gözler önüne serdi. Fen bilgisi kitabının madde yapısı bölümünde, "Doğada dört çeşit madde olduğu düşünülerek maddeler; ateş, su, toprak ve tahta olarak sınıflandırılmıştır" ifadelerinin yer aldığı kitap, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin bilimden ne anladıklarını gösterme açısından tarihe geçti.