Bilim sizlere ömür: Matematik seçmeli, din dersi zorunlu

Bilim sizlere ömür: Matematik seçmeli, din dersi zorunlu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni sisteme göre zorunlu derslerin sayısı azaltılarak seçmeli derslerin sayısı artırıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi zorunlu olurken, Matematik, Felsefe, Tarih seçmeli oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); “esnek ve modüler eğitim sistemi”ni kamuoyuna tanıttı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından kamuoyu ile paylaşılan “2019-2023 Stratejik Planı” çerçevesinde hazırlanan yeni ortaöğretim sisteminde zorunlu derslerin sayısı düşerken, seçmeli derslerin sayısı arttırıldı.

DİN DERSİ ZORUNLU

“Lisede Ne Yaptık? Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı”nda konuşan Bakan Selçuk, çalışmaları 2040 vizyonuyla yaptıklarını söyledi. Selçuk, ders sayısının 9’uncu sınıflarda sekize, 10 ve 11’inci sınıflarda dokuza, 12’nci sınıflarda ise yediye düşeceğini açıkladı. Selçuk’un, ders saatlerinin neden azaltıldığı yönündeki soruya yanıtı ise “Bir çocuğun 15-16 dersi anlaması ve bunu içselleştirmesi mümkün olmuyor” oldu. Bakan Selçuk’un açıkladığı yeni ortaöğretim sistemiyle, lise eğitiminde bireyselleştirilmiş programların önü açıldı. Öğrencinin okulda bulunma süresi ve şeklinde değişiklik yapmayan MEB, ders sayısını azalttı. Ders içeriklerinde büyük değişiklik yapılmazken Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Bilgi Kuramı ve Uygulamaları dersleri zorunlu hale getirildi. Ders sayısı azaltılırken seçmeli derslerin sayısı artırıldı.

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre lise 11 ve 12’nci sınıflarda zorunlu ders sayısı üçe indirildi. Dersler, “Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu”, “Fen Bilimleri Grubu” adı altında birleştirildi. Yeni sistemin ilk sınavının 2024 yılında yapılacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Selçuk, üniversiteye giriş sınavının da sistem doğrultusunda değiştireceğinin sinyalini verdi.

Yeni sistemin açıklandığı, “Lisede Ne Yaptık?” toplantısında “esnek ve modüler sistem” ile ilgili detaylar ise paylaşıldı. Programın içeriğini derslerin ne olacağı ve öğrencilerin nasıl ders seçeceğine yönelik açıklamalar oluşturdu.

DAHA FAZLA