Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü: 'Bilim Kurulu olarak biz karar alamıyoruz'

Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü: 'Bilim Kurulu olarak biz karar alamıyoruz'

Türkiye’de koranavirüs salgını kapsamında alınan kararlara ilişkin konuşan Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sosyal medyadan bana yazıyorlar, ‘niye şöyle yapmadınız, neden böyle karar aldınız?’ gibi ama bizim böyle bir yetkimiz yok. Bilim Kurulu olarak biz karar alamıyoruz” dedi.

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası adlı programa katılan Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, birçok sektörden farklı taleplerde bulunulduğunu, iktidarın bu talepleri de dikkate almak zorunda olduğunu ve nihai karar alma noktasında Bilim Kurulu üyelerinin yetkili olmadıklarını dile getirdi.

'SALGINDA KONTROLÜ KAYBEDİYORUZ'

Salgında kontrolün kaybedildiğini söyleyen Özlü, “Endişe verici. Önümüzdeki güz döneminde daha da artabileceğinden endişeliyim. Hem ağır vaka sayısı hem de can kaybı artıyor. Salgında kontrolü kaybediyor gibi duruyoruz. Salgın sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde tekrardan alevlenme dönemine girmiş gibi görünüyor. Teorik olarak evden dışarıya insanları çıkartmazsanız, herkes maskesini takarsa ve mesafeye dikkat ederse salgın durur ama pratikte karşılığı yok bu söylediğimin. Gördüğüm kadarıyla Çin var, onlar iyi uyguladılar” ifadelerini kullandı.

'KARAR ALMA YETKİMİZ YOK'

Koranavirüs önlemleri konusunda görüş bildirdiklerini ancak sağlık dışında pek çok alandan talep ve isteklerin iktidarı etkilediğini belirten Özlü, sözlerine şöyle devam etti: “Sağlıkla ilgili konularda olumlu ya da olumsuz fikrimizi rahatlıkla dile getiriyoruz. Pek çok sektörden çok farklı talepler ve istekler var. Yönetim bir şekilde onları da dikkate almak zorunda. Onlar kendi kararlarını verirken bizim tavsiyelerimizi ve görüşlerimizi dinliyorlar ama sonuç itibariyle biz karar verici değiliz. ‘Maçlar seyircili oynansın ya da oynanmasın, şurası açılsın ya da açılmasın’ gibi kararları bu güne kadar hiç almadık. Böyle bir karar alma yetkimiz de yok zaten. Sosyal medyadan bana yazıyorlar 'niye şöyle yapmadınız, neden böyle karar aldınız?' gibi ama bizim böyle bir yetkimiz yok. Bilim Kurulu olarak biz karar alamıyoruz.”

'OKULLARI ERTELEMEK ÇÖZÜM DEĞİL'

Okulların açılmasıyla ilgili olarak ise, "Herkesin tereddütleri var" diyen Özlü,  “Sadece Türkiye’de de değil. Birçok ülkede okullar açıldı ama sorunlar ortaya çıktıktan sonra bazı okullar kapatıldı. Bazı okullar tamamen online ilerleme kararı aldı. Kolay karar verilebilecek bir olay değil, eğitim de kolay vazgeçilebilecek bir olay değil. Bu süreç daha uzayacak. 1- 2 ay daha ertelemek çözüm olmayacak'' şeklinde konuştu.