Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz: Salgında yeni tedbirler şart!
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, son bir ayda vaka sayılarının beşe katlandığına dikkat çekerken, “Bazı meslek grupları için aşı zorunlu olmalı ve bazı kentlerde de kısıtlama uygulanmalı” dedi.
Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayıları son bir ayda beşe katlandı. Aşılama oranı düşük olan kentlerde yoğun bakımlar dolup taşarken uzmanlar bir an önce önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Vaka artışının devam edeceğini belirten uzmanlar, vaka sayısı fazla olan kentlerde yeni kısıtlamalar uygulanması gerektiğini ve ülke genelinde birçok meslek grubu için Covid-19 aşısının zorunlu olması gerektiğini belirtiyor.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, salgında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve aşılama yaşının düşürülmesi gerektiğini ifade eden Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Vaka sayılarının daha da artacağını düşünüyorum. Ağustos ayında bir pik yaşayacağımızı söylemiştim ve tepe noktasına henüz ulaşamadık. Vakalar artmaya devam edecek diye düşünüyorum. Aşı yaşı 12 yaşa inmeli ve çocukları da aşılamalıyız. Son Bilim Kurulu toplantısında da aşılamanın 15 yaşa kadar inmesi konuşulmuştu. Okulların açılması için çocukları aşılamak çok önemli. Çocuklar eğitimden daha fazla eksik kalamaz ve bu süreç zaten onların hayatını olumsuz etkiledi” diye konuştu.
'COVİD-19 AŞISI ZORUNLU OLMALI'
Birçok meslek grubu için Covid-19 aşısının zorunlu olması gerektiğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, “Okullarda çalışan herkes için, tüm eğitim görevlilerine, tüm sağlık çalışanlarına, toplumla ilişkide olanlara, şoförlere, toplu alanlarda çalışanlara, sosyal hizmetlerde çalışanlara ve enfekte olma ihtimali yüksek olan kişilere Covid-19 aşısı zorunlu olmalı. Sağlıkçıların aşılama oranının yüzde 85’in üzerinde olduğu ifade ediliyor. Diğer meslek grupları için ise aşılama oranları bizimle paylaşılmadı. Güneydoğuda aşılama oranı düşük ve artırılması lazım. Vaka sayısı, test pozitiflik oranı fazla olan kentlerde de il pandemi kurulu bazı kısıtlamalar getirmeli” dedi.
'BAKANLIK VERİLERİ AÇIKLAMALI'
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19’a ilişkin verileri tam anlamıyla paylaşması gerektiğini vurgulayarak, “Dünyanın açıkladığı delta ve delta plus varyantı verileri ile Türkiye’deki gidişat paralellik göstermiyor. Sağlık Bakanlığı yurt dışında olduğu gibi Türkiye'de de aşılı olanların bu hastalıktan ne kadar korunduğuna dair verileri açıklamalı. Özellikle tam aşılılar hastalıktan ne kadar korundu? Yoğun bakıma düşmekten ve ölmekten ne kadar korundu? Sorusunun yanıtları içeren verileri paylaşmalı” ifadelerini kullandı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yürütme Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya da vaka sayısı hızla artan Güneydoğu illerinde yoğun bakımların kritik seviyede olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bölge illerinde durum iç açıcı değil. Hiç bu kadar hızlı bir artış olmamıştı daha önce. Daha önceki piklerde hiç bu kadar hızlı bir vaka artışı olmamıştı. Pandemi hastanesinde bir yoğun bakım servisi açıldığında anında doluyor.”
'TEDAVİ GÖRENLERİN YÜZDE 95'İ AŞISIZ'
Erzurum Şehir Hastanesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, salgının üstesinden aşıyla gelineceğini vurguladı. Hastanede yatan Covid-19 hastaları üzerine çeşitli hekimler ve branş doktorlarınca çalışma yapıldığını anlatan Bedir, şunları kaydetti: "Hastanemizde tedavi gören, Nisan-Ağustos ayları arasındaki yoğun bakım hastaları üzerinde bir inceleme yaptık. Bu dönemde yoğun bakımda yatan 589 hasta üzerinde yaptığımız incelemede şunu gördük. Bu hastalarımızın yüzde 90'ından fazlası, sayı olarak da yaklaşık 460'ı hiç aşı olmamış. 100'e yakını da sadece birinci dozu aşıyı yaptırmış. Her ikisi de aşısız sayılır."