Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz: Aktif bir aşı kampanyası yapmak zorundayız, aksi halde çok can kaybı yaşayabiliriz

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz: Aktif bir aşı kampanyası yapmak zorundayız, aksi halde çok can kaybı yaşayabiliriz

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, önlemler azaltıldığı takdirde vaka sayılarının artacağını belirtti. Yavuz, "Aktif bir aşı kampanyası yapmak zorundayız, aksi halde çok can kaybı yaşayabiliriz" diyerek de uyarıda bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bazı ülkelerde yeniden kısıtlamalar hayata geçirilirken, Türkiye'de ise uzmanların uyarılarına rağmen tedbirler gevşetilmeye başlandı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da uyarılarda bulunarak "Nüfusun yüzde 80’nini çok hızla aşılamamızı sağlayacak çok daha aktif bir aşı kampanyası yapmak zorundayız diye düşünüyorum. Aksi halde çok can kaybı yaşayabiliriz maalesef" ifadelerini kullandı.

'ÖNLEMLER AZALTILDIĞINDA VAKALAR DA ARTACAKTIR'

Önlemlerin azaltılmasıyla vaka sayılarının artacağını belirten Prof. Dr. Yavuz, "Covid-19’dan korunmak için iki çeşit önlem var" diyerek, şunları söyledi: 

"Birincisi aşı, ikincisi de maske, mesafe ve kalabalıkların azaltılması gibi farmakolojik olmayan önlemler. Aşılama oranı tüm nüfusun yüzde 80’ini geçmedikçe bu önlemleri azaltırsanız enfeksiyonun yayılımını, vaka sayılarını ve ölümleri azaltamazsınız. Şu an toplumun sadece yüzde 58’i aşılı ve bu durumda önlemler azaltıldığında vakalar da artacaktır."

'YAŞLILARIN AŞILAMA ORANI YÜZDE 95'İN ÜZERİNE ÇIKMALI'

BirGün'den Oktay Evsen'e konuşan ve "Kış geldi, kapalı ortamlarda kalabalıkların artmasıyla vakalar daha da artacak" diyen Prof. Dr. Yavuz, "Asıl önemli olan ise ölümlerin hala azalmamış olması. Yaşlıların aşılama oranı daha yüksek olmalı, bizde şu anda yaşlıların yüzde 80 -85’i aşılı, bu oran yüzde 95’in üzerine çıkmalı, mRNA aşılarıyla, gerekli, hatırlatıcı ek dozlar da yapılmalı" diye konuştu.

'AŞI KAMPANYASI YAPMAK ZORUNDAYIZ, AKSİ HALDE ÇOK CAN KAYBI YAŞAYABİLİRİZ'

Salgını iktidarın yönettiğini vurgulayan ve açılma kararları gibi birçok kararın da yine iktidar tarafından alındığını hatırlatan Yavuz, sözlerini şöyle noktaladı:

"Avrupa’da ülkemizdeki gibi artan vaka sayıları görülen ülkeler var, bazı ülkelerde, vaka ve ölümler esas olarak aşısızlarda görüldüğü için aşısızlara sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Ülkeler hastanelerin doluluk oranına göre bu kararı alıyor. Birçok ülke aşılamayı arttırmaya çalışıyor ve zorunlu aşı uygulamasını getiriyor. Birçok işyeri aşısız çalışan kabul etmiyor. İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler, böyle adımlar atılarak bizden daha yüksek aşılama oranına ulaştılar ve ölüm sayısını da büyük oranda azalttılar. Şu anda bizde enfeksiyon, esas olarak aşılamayla kontrol altına alınmaya çalışılıyor, bu nedenle nüfusun yüzde 80’nini çok hızla aşılamamızı sağlayacak çok daha aktif bir aşı kampanyası yapmak zorundayız diye düşünüyorum. Aksi halde çok can kaybı yaşayabiliriz maalesef."

DAHA FAZLA