Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Azap: Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 90'ını aşılamak lazım

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Azap: Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 90'ını aşılamak lazım

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, toplum bağışıklığı için en az toplumun yüzde 90'ının aşılanması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, toplumsal bağışıklıkta aşının etki oranının önemli olduğunu söyledi. Azap, "Aşı yüzde 70 etkiliyse toplumun yüzde 65'ini bağışık hale getirmek için yüzde 65'ini aşılamanız da yetmiyor, yüzde 85'ini hatta yüzde 90'ını aşılayacaksınız ki aşı ile bu bağışıklığa ulaşabilin" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği'nin İş'te Fırsat Toplantısı'nda konuştu. Prof. Dr. Azap, hızlı yayılan varyantların çıkmaya başladığını belirterek, "Bu virüslerde değişim, mutasyon çok hızlı olur ve ortaya değişmiş virüsler çıkar. Varyant deniyor bunlara. Mutasyon çok daha büyük değişimlere verdiğimiz isim aslında. Varyant yani değişmiş virüs, bizim şu an için korkulu rüyamız. Bu virüsün yaklaşık 23 noktasında, genetik yapısında değişiklik var. Bu değişiklikler nedeniyle daha kolay bulaşıyor ve daha hızlı yayılıyor. Eğer bu dolaşmaya devam ederse bu 23 bölge olacak 25 bölge, 30 bölge, 50 bölgeye kadar çıkacak aylar içinde. O zaman birikince, bu değişimlerle birdenbire virüs çok daha değişik bir virüs haline gelecek. Bizim şimdiki geliştirdiğimiz aşılar buna etki etmez olacak. Aynı risk tedavi için de geçerli ne yazık ki. Bu aşıları biz hızlıca değiştirip yeni virüse göre üretebiliriz" ifadelerini kullandı.