Bilim Kurulu üyesi Prof. Ceyhan: Vaka sayısı açıklanandan 10 kat fazla

Bilim Kurulu üyesi Prof. Ceyhan: Vaka sayısı açıklanandan 10 kat fazla

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, epdidemiyolojik kurala göre, az test yapılan ülkelerde açıklanan vaka sayısının 10 ile çarpılması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi olan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının açıklanandan 10 kat fazla olduğunu söyledi.

Prof. Ceyhan, CNN Türk’te katıldığı programda, çok test yapan Almanya gibi ülkelerde vaka sayısının 5 veya 6 ile çapılması, az test yapılan ülkelerde ise bunun 10 ile çarpılması gerektiğini söyledi. Bu metodun Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edildiğini belirten Ceyhan, Türkiye’de tespit edilen hasta sayısının 10 ile çarpılması ile virüs bulaşan insan sayısının tahmin edilebileceğini söyledi. Türkiye için “Ben 10 ile çarpıyorum” diyen Ceyhan bunun epidemiyolojik kural olduğunu ifade etti.

'25 BİN VAKA İÇİN ÖLÜM ORANI DÜŞÜK'

Gerçek ölüm oranının düşük olduğuna dikkati çeken Ceyhan, “Yani 25 bin vaka gibi bir rakam üzerinden hesaplarsak ölüm oranı düşük. Bu bütün dünyada böyle. Bütün dünyada ölüm oranı şu anda yayınlanan rakamlardan düşük” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından salgına yönelik açıklanan rakamlarda illerin belirtilmemesine de değinen Ceyhan, “Bunun iki ucu var. Birinde tamamen gizliyorsunuz birinde ise Güney Kore gibi açık oluyorsunuz. Yalnız gizlemenin de belli avantajları var. Tedbirler alınmadan illerin açıklanmasını sakıncalı buluyorum. Eğer tedbir almazsanız açıkladığınız zaman araç kuyruklarını ve tatil bölgelerine giden insanları görebilirsiniz ve bunlar da gidip oralara yayabilirler” diyerek vaka sayılarının illere göre açıklanmasından önce alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. 

DAHA FAZLA