Bilim Kurulu Üyesi Öztürk: Salgın istenen düzeyde kontrol altında değil

Bilim Kurulu Üyesi Öztürk: Salgın istenen düzeyde kontrol altında değil

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, "Salgın henüz istenen düzeyde kontrol altında değil" dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, son dönemde artan yeni tip koronavirüs vakalarıyla ilgili olarak, " Salgın henüz istenilen düzeyde kontrol altına alınmış değil. Yeni vakalar bunu gösteriyor" ifadelerini kulandı. 

Öztürk'ün bölgelere göre vergiği bilgilendirmede, vakaların yüzde 45-47'sinin İstanbul'da olduğu, Konya, Ankara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde vaka sayılarında artışın yaşandığı, İzmir ve Batı Marmara'daki illerde ise  vaka sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğu ifade edildi.

Kontrollü sosyal yaşam sürecinin normal bir geçiş süreci gibi algılandığını söyleyen Öztürk, maske takma, fiziki mesafe gibi kurallara ise uyulmadığını belirtti. Nişan, düğün, taziye gibi etkinliklerin vaka sayılarında artışa neden olduğunu belirten Prof. Dr. Recep Öztürk, "Hiç kimse bu salgından korunma garantisinde değil. Kim kural ihlal ediyorsa, kim beklenen kalabalığın üzerine çıkıyorsa o alan bir risk alanıdır" dedi.

Öztürtk, "Vakalar şu anda 1200-1300 bandında, bir kişinin kaç kişiye virüs bulaştırdığını gösteren 'R0' değerinin salgının pik yaptığı dönemde 13'lere kadar ulaştı, bu rakam dünya genelinde 2-3 arasında" diye konuştu.

DAHA FAZLA