Bilim insanlarından kilo almaya karşı yeni çözüm

Bilim insanlarından kilo almaya karşı yeni çözüm

Bilim insanları, bazı gıdaların beynin içindeki hücreleri tetiklediğini ve bu sayede doygunluk hissi yarattıklarını keşfettiler.

Warwick Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, amino asitler açısından zengin gıdalar, diğerlerine oranla daha çok tokluk hissi uyandırıyor.

Molecular Metabolism (Moleküler Metabolizma) isimli dergide yayınlanan çalışmaya göre tavuk, uskumru ve avokado, diyetlerde kilo vermek için çok yararlı olabilecek bir etkiye sahip olan gıdalardan sadece birkaçı. 

Yemek yedikten sonra sonra hissedilen doygunluk oranı, "tanycyit" olarak bilinen ve amino asitler tarafından uyarılan beyindeki bir grup hücre tarafından belirlenir. 

Kayısı, erik, badem, mercimek ve domuz eti, tavuk, sığır filetosu biberi, avokadolar ve bademlerin hepsi yüksek oranda amino asit içierir ve bu nedenle insanları diğer gıdalardan daha hızlı bir şekilde tok hissettirir. Konuyla ilgili konuşan Sinir Bilimi Profesörü Dr. Nicholas Dale, "Yemek sonrası kan ve beynin amino asit seviyeleri, tokluk hissini belirleme konusunda çok önemli bir işarettir" dedi ve "Beyindeki söz konusu bölgenin merkezinde vücut ağırlığını kontrol eden tanysitlerin bulunmasının, insanların sağlıklı sınırlar içinde vücut ağırlığını kontrol etmesine yardımcı olmak adına yeni yollar bulmak için çok önemli etkileri bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Dale ve ekibi, söz konusu etkiyi beyne yüksek miktarda amino asit ekledikten sonra gözlemlediler. Yapılan çalışmada, bahsi geçen "tanycyt"ler ise iştahı yöneten ve dolgunluk hissi uyandıran sinyalleri 30 saniye sonra beyne göndermeye başladı. 

Bilim insanları tarafından, araştırma sonucunda ortaya çıkan bulguların dünya çapında endişe verici bir seviyede yükselmekte olan obezitenin tedavisinde kullanılabilecek iştah kesici maddelerin geliştirilmesinde anahtar rolü üstlenebileceği bildiriliyor. 

DAHA FAZLA