Bilim insanları: Kadınlar biyolojik açıdan erkeklerden daha güçlü

Bilim insanları: Kadınlar biyolojik açıdan erkeklerden daha güçlü

Danimarka'da yapılan bir bilimsel araştırmaya göre; kıtlık, salgın gibi kriz dönemlerine ilişkin veriler, kadınların erkeklere göre daha dayanıklı olduğunu ortaya koyuyor.

Güney Danimarka Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, yaşam koşullarının oldukça sert olduğu kıtlık, salgın gibi kriz dönemlerinde, kadınların erkeklere göre çok daha uzun yaşadığını gösterdi.

KADINLAR KRİZ DÖNEMLERİNDE DAHA DAYANIKLI

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, araştırma kapsamında zorlu dönemlerde kayıtlara geçen kadın ve erkek ölüm oranları karşılaştırıldı. Örneğin, İrlanda'da 1845 ve 1849 yılları arasında yaşanan patates kıtlığı sırasında, iki cinsiyet grubu için de 38 yaş olan beklenen yaşam süresi, kriz tırmandığında erkeklerde 18,17'ye, kadınlarda ise 22,4'e düştü. İsveç'te 1772-1773 yılları arasında ve Ukrayna'da 1933 yılında yaşanan kıtlık felaketleri sırasında da, benzer bir durum görüldü. 19'uncu yüzyılda İzlanda'da görülen kızamık salgınlarında da, kadınlar erkeklere göre iki yıl daha uzun yaşadı.

ERKEKLERDE BEBEK ÖLÜMLERİ FAZLA

Bilim dergisi PNAS'ye konuşan araştırma ekibinden Epidemiyoloji Profesörü Virginia Zarulli, ölüm oranlarının çok yüksek olduğu bu dönemlerde özellikle bebek ölümlerinde farklılık gözlemlediklerini belirterek, "Salgın ve kıtlık dönemlerinde yeni doğan kız bebeklerin yeni doğan erkek bebeklere oranla hayatta kalmaya daha meyilli olması, çok çarpıcı." ifadelerini kullandı. 

ÖSTROJEN HORMONU EN ÖNEMLİ ETKENLERDEN BİRİ

Araştırmayı yapan bilim insanların kadınların erkeklere göre biyolojik açıdan daha dayanıklı olduğunu belirtiyor. Bilim insanlarına göre en önemli etken hormonlar.  Kadınlarda görülen östrojen hormonunun antienflamatuvar (bir maddenin iltihap azaltıcı niteliği) özelliğinin olması sayesinde vücuttaki damar yolu sistemini koruduğu biliniyor. Erkeklerin salgıladığı testosteron hormonu ise birçok ölümcül hastalık için risk teşkil ederken, bir yandan da bağışıklık sistemine zarar verebiliyor. Bristol Üniversitesi'nden Psikoloji Profesörü Max Headley de, deri altı yağı oranının daha fazla olduğu kadınların metabolizma hızlarınınsa daha yavaş olduğunu vurguluyor.

'KADINLAR ERKEKLERE GÖRE DAHA KARARLI'

Evrim teorisyenleri ise, kadınların doğum yapabilmek için en az dokuz ay hayatta kalma mücadelesi verirken bağışıklık sisteminin de güçlendirdiğini söylüyor. Kadınlar iki X kromozomu taşırken erkeklerin sadece tek X kromozomuna sahip olması da, biri doğru çalışmadığı takdirde yedek kromozomdan faydalanmalarını engelliyor.

Oxford Üniversitesi'nden Evrimsel Psikolog Robin Dunbar ise, erkeklerin kadınlara göre "daha hassas" olduğunu belirterek, "Kadınlar erkeklere göre çok daha kararlı. Erkekler ise, işler zorlaştığında daha çabuk pes ediyor. Kadınlar yaşamlarının son dönemlerinde bile hayata tutunmayı tercih ederken, erkeklerin vazgeçtiği görülüyor." ifadelerini kullandı. 

DAHA FAZLA