Bilgisayar korsanları, Spotify'daki 300 bin hesabın bilgilerini ele geçirdi
Spotify yetkilileri, saldırının ardından kullanıcılara şifrelerini değiştirmelerini ve aynı şifreleri diğer platformlarda kullanmamalarını önerdi.
26-11-2020 13:45

Bilgisayar korsanları İsveç merkezli online müzik servisi Spotify'ı hedef aldı. Yapılan saldırıda ilk belirlemelere göre 300 bin hesap ele geçirildi.
TechRadar'da yer alan habere göre, hacklenen veritabanında e-posta adresleri, şifreler ve diğer kullanıcı bilgileri yer alırken, toplamda 72 GB'lık Spotify kullanıcı verisi bulunuyor.
Aynı habere göre, ele geçirilen hesapların büyük bir bölümü 'premium' yani ücretli abone sistemine kayıtlı kişilere ait.
Spotify yetkilileri, olayın ardından, kullanıcılara şifrelerini değiştirmelerini ve aynı şifreleri diğer platformlarda kullanmamalarını önerdi.
İLGİLİ HABERLER
WhatsApp'tan 'gizlilik sözleşmesi' açıklaması
WhatsApp, Twitter hesabı üzerinden son günlerde gündemde olan gizlilik sözleşmesine ilişkin bir açıklama yaptı.
12-01-2021 12:50

İleri Haber
WhatsApp’tan yapılan açıklamada, "Gizlilik politikasındaki güncelleme, arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini etkilemez” denildi.
WhatsApp, son günlerde gündemde olan gizlilik sözleşmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Twitter üzerinden yapılan açıklamada, "Yakın zamanda gizlilik politikamızı güncelledik ve çok sayıda düşünceli soru aldık. Bazı dedikodularla birlikte, aldığımız bazı soruları cevaplamak istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.
‘MESAJ GİZLİLİĞİNİ ETKİLEMİYOR’
Açıklamada, "Gizlilik politikamızdaki güncellemenin, arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini hiçbir şekilde etkilemediğini açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Bunun yerine, bu güncelleme isteğe bağlı olan, verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlayan WhatsApp'ta bir işletmeye mesaj göndermeyle ilgili değişiklikleri içerir" denildi.
Our privacy policy update does not affect the privacy of your messages with friends or family. Learn more about how we protect your privacy as well as what we do NOT share with Facebook here: https://t.co/VzAnxFR7NQ
— WhatsApp (@WhatsApp) January 12, 2021
Rekabet Kurulu'ndan WhatsApp ve Facebook hakkında soruşturma!
Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Rekabet Kurulu’nun 11.01.2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açılmıştır" denildi.
11-01-2021 16:55

Rekabet Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu.
Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Rekabet Kurulu’nun 11.01.2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açılmıştır" denildi.
Rekabet Kurulu'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Bilindiği üzere, son günlerde, WhatsApp kullanıcılarına, WhatsApp kullanım koşullarının ve gizlilik ilkesinin güncelleneceğine ilişkin bilgilendirme yapılmış, söz konusu bilgilendirmede kullanıcıların WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilmeleri için WhatsApp verilerinin Facebook şirketleri ile paylaşılmasına onay vermeleri gerektiği, aksi halde 8 Şubat 2021’den itibaren WhatsApp’ı kullanamayacakları belirtilmiştir. Bu haliyle güncelleme, daha fazla verinin Facebook tarafından toplanmasını, işlenmesini ve kullanılmasını içermektedir.
Alınan kararda ayrıca söz konusu uygulamalarının soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir."
Verilerini Facebook ile paylaşmayanlar WhatsApp kullanamayacak!
Facebook çatısı altına girdikten sonra platformları bir araya getirmeye başlayan ve WhatsApp özelinde çalışmalarını sürdüren sosyal medya devi Facebook, WhatsApp kullanıcılarını kızdıracak yeni bir karara imza attı.
07-01-2021 16:35

WhatsApp'ın 8 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkelerine göre Facebook ile veri paylaşımına izin isteyecek. Gerekli onayı vermeyecek olan kullanıcılar, WhatsApp kullanamayacaklar. Veriler Facebook'un yanında şirketin diğer yan kuruluşlarıyla da paylaşılacak.
Facebook çatısı altına girdikten sonra platformları bir araya getirmeye başlayan ve WhatsApp özelinde çalışmalarını sürdüren sosyal medya devi Facebook, WhatsApp kullanıcılarını kızdıracak yeni bir karara imza attı.
WhatsApp tarafından yapılan açıklamaya göre, 8 Şubat 2021'de geçerli olacak gizlilik ilkelerine ilişkin kullanıcılara WhatsApp üzerinden onay vermeleri isteneceği bir bildirim gelecek.
Kullanım koşullarını değiştiren WhatsApp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasını istiyor. Bu koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp hesaplarına erişim sağlayamayacak.
Kullanıcılara bir seçenek bırakmayan WhatsApp, büyük bir tepkiye neden oldu. Söz konusu veri paylaşımını "onaylama" seçeneğine yer verilmezken, WhatsApp kullanmak isteyen herkes, bu onayı vermek zorunda kalacak.
WhatsApp’ın internet sitesinde yer alan kullanım şartlarına göre kullanıcılara ait veriler, Facebook’un yanı sıra Facebook tarafından kurulmuş diğer şirketlerle de paylaşılacak.
WHATSAPP HANGİ BİLGİLERİ TOPLAYABİLİYOR?
- Hesap Bilgileri
- Mesajlar
- Bağlantılar
- Durum Bilgisi
- İşlem ve Ödeme Verileri
- Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
- Kullanım ve Kayıt Bilgileri
- Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
- Konum Bilgileri
- Çerezler
- Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler
- Kullanıcı Şikayetleri
- WhatsApp'taki İşletmeler
- Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları
- Üçüncü Taraf Hizmetleri
Adobe Flash Player tamamen kaldırıldı
İnternet sitelerindeki animasyonlar, oyunlar ve videolara etkileşim eklemek için kullanılan Adobe Flash Player eklentisi kaldırıldı.
01-01-2021 17:53

İnternet üzerinde oyun, video ve animasyonların etkileşimi için kullanılan Adobe Flash Player artık kullanılmayacak. 1996 yılında tarayıcılarda videoların oynatılması ile online oyunların oynanmasını sağlamak amacıyla hizmete sunulan ve internet tarihinin köşe taşlarından biri olan Flash, yıllar içerisinde güvenlik sorunları ile boğuştu ve akıllı telefon çağına geçemedi.
Eklentinin geliştiricisi Adobe şirketi, Flash için daha fazla güvenlik güncellemesi sunmayacağını açıkladı ve kullanıcılara uygulamayı silme çağrısı yaptı:
"Adobe Flash Player'i kullandığınız için teşekkür ederiz. 31 Aralık itibariyle Flash Player'e destek vermeyi kestik. Sisteminizin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için, Flash Player içeriğini acilen kaldırmanızı tavsiye ediyoruz."
Flash Player, 12 Ocak itibarıyla da artık video oynatmayacak.
Koronavirüsü akıllı telefon kamerasıyla teşhis edebilen test kiti üretildi
Bilim insanları, PCR testlerinin ulaşamadığı bölgelerde teşhis sürecini hızlandıracak CRISPR tabanlı bir koronavirüs (Kovid-19) teşhis kiti geliştirdi.
25-12-2020 18:30

Gladstone Viroloji Enstitüsü’nden bilim insanları, bir akıllı telefon kamerası ile 15 ile 30 dakika arasında bir sürede koronavirüsü tespit edebilen CRISPR tabanlı yeni bir koronavirüs teşhis testi geliştirdi.
2020 Nobel Kimya Ödülü alan bilim insanlarından Jennifer Doudna, söz konusu testin, PCR testine erişimin bulunmadığı bölgelerde COVID-19 teşhisi koymak için güvenilir bir yardımcı olacağını ifade etti.
Webtekno'da yer alan habere göre, CRISPR tabanlı COVID-19 teşhis testinde CRISPR Cas13 proteinleri, bir RNA virüsü olan SARS-CoV-2’nin belirli bölümlerini tanımlıyor RNA'yı ayırıyor ve RNA probunu konuşlandırıyor. Viral RNA, Cas13 proteinlerini aktive ettiğinde prob bölünmeye başlıyor ve floresan etkisi sayesinde akıllı telefon kamerası tarafından tespit edilebiliyor. Numunedeki virüs oranı ne kadar yüksekse, floresan etkisi de o kadar yüksek oluyor.
Whatsapp, Google ve Microsoft, casus yazılımıyla bilinen NSO Group karşısında koalisyon kurdu
Pegasus isimli casus yazılımıyla tanınan İsrail merkezli NSO Group karşısında yazılım şirketleri koalisyon oluşturdu.
22-12-2020 12:57

İsrail’de 2010 yılında kurulan ve hükümetlere casus yazılım satan NSO Group, WhatsApp yöneticileriyle de davalık oldu. Davaya Google ve Microsoft da dahil oldu.
Webtekno’da yer alan habere göre, NSO Group'un, WhatsApp'taki bir güvenlik açığından faydalanarak kullanıcı verilerine ulaşabileceği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine harekete geçen WhatsApp, şirkete yönelik dava açtı. Ancak NSO Group bir yandan suçlamaları reddetti, diğer yandansa hükümetler ile çalıştığı için dokunulmaz olduğunu, yapılan çalışmaların yasal olduğunu savundu. Ancak başta Microsoft olmak üzere Google, VMware ve Cisco gibi yazılım devleri, WhatsApp'la koalisyon kurarak davaya dahil olma kararı aldılar.
‘DOKUNULMAZ OLDUĞUNUN SAVUNULMASI KABUL EDİLEMEZ’
Şirketler koalisyonu, oluşturduğu bir brifing dosyası ile NSO Group'un hükümetlerle iş birliği yapıyor olmasının yasal olmadığını, bunun sonuçlarına katlanılması gerektiğini savunuyorlar. Mahkemeye taleplerine de ileten koalisyon, NSO Group'un hükümetlerle iş birliği yaptığı için dokunulmaz olduğu savunmasının kabul edilmemesi gerektiğini istiyor.
PEGASUS YAZILIMININ GÖREVİ NE?
Habere göre, “casus yazılımın yapamayacağı şey yok”. Bu uygulamanın yüklendiği bir cihaz; gelen mesajları, arama kayıtlarını ve görüşmelerdeki konuşmaları, fotoğrafları, dosyaları, cihaz bilgilerini ve hatta cihaz konumunu bile takip edebiliyor. Üstelik Suudi Arabistan, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yönetimlerin, Pegasus için NSO Group'la devasa anlaşmalar yaptığı ifade ediliyor. NSO Group sözcüleri, olayla ilgili açıklama yapmazken davanın nasıl sonuçlanacağı merak konusu.