Bildiklerimiz ve bilmediklerimiz… Aklımız bu defa çok karıştı!

Bildiklerimiz ve bilmediklerimiz… Aklımız bu defa çok karıştı!

Çıtır Çıtır Felsefe serisinden “Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz” serinin en ilgi çekici kitaplarından biri. Bu serideki kitaplar çocuklara belli kavramları karşılaştırmalı olarak veriyor, sorular soruyor ve tabii ki bunları yaparken kafaları da oldukça karıştırıyor.

Umut Dağlar

“Hiçbir şey bilmeden yaşayabilir miyiz?”, “Bilmek neye yarar?” veya “Bilmek… İyi de neyi bilmek?”

Çıtır Çıtır Felsefe serisinden “Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz” serinin en ilgi çekici kitaplarından biri. Bu serideki kitaplar çocuklara belli kavramları karşılaştırmalı olarak veriyor, sorular soruyor ve tabii ki bunları yaparken kafaları da oldukça karıştırıyor.

Çıtır Çıtır Felsefe serisini çocuklarımıza ulaştıran, Günışığı Kitaplığı. İçindeki sorular düşündürmenin yanı sıra çocukların hayal gücünü de geliştiriyor. Elbette bir soruya cevap ararken kendini bambaşka dünyalarda bulan yetişkinler de az değil…

“Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz” minik hikâyelerle örnekler vererek ve çocuklarımızın yaşamlarına değecek türde sorular sorularak oluşturulmuş. Bu sorular yoluyla aslında “bilmenin ne işe yaradığı” üzerinde sıkça durulmuş. Karar vermek için bilmekten bahsedilirken bir yandan da özgür olmak için bilmekten bahsediliyor. Çocuklarımızın bu kavramlarla karşılaştığında çok keyifli tablolara denk geleceğinize emin olabilirsiniz.

Kitap sorularla ilerleyedursun çokbilmişler çıkıyor karşımıza, bildiğini herkese göstermek isteyenler ya da bilmemekten korkanlar… Ama sakin olun. Çocuklarımız sosyalleşmeye başladıkları andan itibaren bu tip insanlarla her zaman karşılaşacaklar. Asıl önemli olan bu uç örneklerle karşılaşacaklarını bilmekle beraber, “bilme”nin avantajlarını bilimsel, sosyal, duygusal ve vicdani boyutuyla değerlendirip kendi hayatlarında, kendilerini üretebilecekleri konuma gelene kadar biriktirmek. Dahası bunu hayatlarının en içinde var edebilmek. Kendileriyle ve hayatla başa çıkma serüvenlerinde işte tüm bu örnekler bu yolun birer parçası.

Kitapta bir şeyleri bilirken, bildiklerimizi nasıl kullanacağımız da yer alıyor. Kavramlar birer sözcük olarak kalmayıp çocukların hayatlarında yer buluyor, örneklendiriliyor. Aynı zamanda alışkanlıklarımızın veya kesin gözüyle baktıklarımızın bizleri nasıl köreltebileceğinden, her zaman açık kapı bırakmak gerektiğinden bahsediliyor. Ve tabii ki makul ölçüden şüpheden…

Tüm bunların yanı sıra çocuklarımızın hayatlarını en ileri seviyeye taşıyacak olan bir şey var: Merak etmek! Bilmediğimiz şeyleri bildiklerimiz haline getiren, bazı zamanlar karşı koyamadığımız bir duygu olan ama en önemlisi hayatımızı devam ettirmemizi sağlayan şeylerin en önemlisi… Yetişkinlerin aksine elbette çocuklar daha meraklıdır, daha çok soru sorar ve daha çok cevaba gereksinim duyarlar. Çünkü görünmez(!) bir el henüz onların bu muhteşem özellikleri üstünde etki etmemiştir. Merak etmekten bilmeye, bilmediklerimizden öğrenmeye yolculuğumuzun devam etmesi aslında bizim ellerimizdedir. Yeter ki artık yetişkin olmanın çokbilmişliğine teslim olmayalım. Ve bırakalım çocuklarımız soru sormaya, merak etmeye, öğrenmeye, bilmeye hayatları boyunca devam etsinler. Muazzam birer yetişkin olduktan sonra bile!

Çıtır Çıtır Felsefe serisi aslında insan olmaya dair kaygıların ve soruların giderilmesinde öncelikle çocuklar olmak üzere yetişkinlerin de okumaları gereken kitaplardan oluşuyor. Her şey bir kenara “felsefe yapmak” hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı! 

KÜNYE : Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz, Brigitte Labbé, Miche Puech Çizer: Jacques Azam, Çevirmen: Azade Aslan, Günışığı Kitaplığı, 2013, 40 Sayfa, Yaş:8-12.

DAHA FAZLA