Biden kritik eyaletlerden Wisconsin'de kazandı: Trump yeniden sayım talep edecek

Biden kritik eyaletlerden Wisconsin'de kazandı: Trump yeniden sayım talep edecek

Donald Trump ve Joe Biden'ın ABD başkanlığı için yarıştığı seçimin ilk sonuçları gelmeye başladı...

İleri Haber

ABD'de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı 59. Başkanlık Seçimi'nde oyların sayımına devam ediliyor. Tarihin en yüksek katılımlı seçimi olması beklenen seçimde, başkanının yanı sıra, Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri de belirlenecek.

ABD Başkanlık Seçimlerinde ilk sonuçlar Florida, Georgia ve Ohio eyaletlerinden gelecek. ABD seçim yarışının kazananı ise Arizona eyaletinden açıklanacak.

Ülkede eyaletlerde alınan kararlar ve saat farkı nedeniyle oy verme işlemlerinde ve sayımlarda farklılık yaşanabiliyor. Öte yandan ülkede yaklaşık 60 milyon kişi posta yoluyla oy kullandı.

İki aşamalı seçimde, 538 delege bulunan Seçici Kurul’dan 270 oyu alan aday ABD Başkanı olacak.

SONUÇLAR GELMEYE BAŞLADI

ABD seçimlerinde ilk sandıklar Indiana ve Kentucky'de TSİ 02.00'da kapandı. Florida, Virginia, New Hampshire ve Vermont'ta ise 03.00'da oylama sona erdi.

AP'nin aktardığına göre şimdiye kadar açıklanan sonuçlar şu şekilde:

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER

Tennessee (11 delege);Mississippi (6 delege);Oklahoma (7 delege);Alabama (9 delege);Kentucky (8 delege);Batı Virginia (5 delege);Güney Carolina (9 delege);Arkansas (6 delege);Indiana (11 delege);Wyoming (3 delege);Kuzey Dakota (3 delege);Güney Dakota (3 delege);Nebraska (5 delege);Louisiana (8 delege);Kansas (6 delege);Missouri (10 delege);Utah (6 delege);Idaho (4 delege);Montana (3 delege);Ohio (18 delege);Iowa (6 delege);Florida (29 delege);Teksas (39 delege)

Toplam: 213 delege

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER

VVermont (3 delege);Virginia (13 delege);Massachusetts (11 delege);Connecticut (7 delege);New Jersey (14 delege);Delaware (3 delege);Maryland (10 delege);Illinois (20 delege);Rhode Island (4 delege);New York (29 delege);New Mexico (5 delege);District of Columbia (3 delege);Colorado (9 delege);California (55 delege);Oregon (7 delege);Washington (12 delege);New Hampshire (4 delege);Minnesota (10 delege);Arizona (11 delege)

Toplam: 238 delege

ABD'de mektupla kullanılan oyların sayımı da sürüyor. Bazı eyaletlerde mektupla kullanılan oyların sayımına seçim günü başlandığı için oyların sayımında gecikmeler olabileceği, imzaların seçmen kütüğü ile karşılaştırılmasının zaman aldığı belirtiliyor. Pennsylvania'da mektupla kullanılan oylarda, zarfın üzerinde seçim günü tarihi de kabul edildiği için, bu eyalette oyların sayılmasının günler sürebileceği ifade ediliyor. Ülkenin batısındaki birçok seçim kurulu, oyların sayılmasının birkaç gün süreceğini açıklamıştı.

'MEKTUPLA OY KULLANIMININ YÜKSEK OLDUĞU EYALETLERDEN UMUTLUYUM'

Delaware Eyaletinde bir konuşma yapan Demokrat Aday Joe Biden taraftarlarına umut verdi. 

Seçimler öncesinde yapılan anketlerde açık ara önde görünmesine rağmen anlık projeksiyonlarda ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile kafa kafaya gittiği görülen Biden, Wilmington’daki Chase Center'da kısa bir konuşma yaptı. Biden, “Bulunduğumuz noktadan memnunuz. Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuzu biliyorum” ifadelerini kullandı. 

Mektupla oy kullanımının yüksek olduğu kritik Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan eyaletleri için umutlu olduğunu belirten Biden, “Son oy sayılana kadar sayım devam edecek” şeklinde konuştu.
Biden'ın hemen ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Donald Trump "Çok açık ara öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece açıklama yapacağım. Büyük bir galibiyet" dedi.

'SALINCAK EYALET'TE TRUMP KAZANDI

Öte yandan, tarih boyunca Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında gidip geldiği için “salıncak eyalet” olarak adlandırılan Florida’da Trump’ın kazandığı bildirildi. 

Yine en fazla delegenin bulunduğu eyaletlerden Texas’ta Trump’ın galibiyeti kesinleşti. 

CNN’in projeksiyonuna göre 11 eyalette henüz sonuçlar kesinleşmedi. 

Sonuçların kesinleşmediği eyaletler arasında özellikle Pensilvanya, Wisconsin, Michigan ve Kuzey Carolina’nın sonuçlarının etkili olması öngörülüyor. Toplam 46 delegenin bulunduğu Pensilvanya, Wisconsin, Michigan eyaletlerinde Trump önde olmakla birlikte mektupla gönderilen oyların sayısının da fazla olduğu ve sonuçların açıklanmasının gecikebileceği belirtiliyor. 

CNN’e göre, anlık olarak Biden 224, Trump ise 213 delegeyi garantilemiş durumda.

TRUMP'TAN 'MEKTUPLA GELEN OYLAR SAYILMASIN' BAŞVURUSU

Trump mektupla gelen oyların sayımının durdurulması ve kendisini galip ilan etmesi için Yüksek Mahkemeye başvuracağını açıkladı. Trump, “Sokaklara çıkın ve galibiyetimizi kutlayın. Bu bir rekor. Daha önce böyle bir tablo görülmemişti” ifadelerini kullandı. 

Henüz kesinleşmeyen eyaletlerden Kuzey Carolina ve Pensilvanya’da kazandıklarını söyleyen Trump, Michigan ve Wisconsin’da da zafere yakın olduklarını belirtti. 

Önde gitmesine rağmen, mektupla gelen oyların sayımı için sonuçların açıklanmasının durdurulmasını “seçim yolsuzluğu” olarak tanımlayan Trump, yargının doğru bir tutum takınması gerektiği değerlendirmesinde bulundu. Seçimi halihazırda kazandığını savunan Trump, Yüksek Mahkemeye gideceklerini ve galibiyetin tescilini isteyeceklerini söyledi.

MİCHİHGAN'DA BİDEN ÖNE GEÇTİ

ABD seçimleri açısından kritik önemde olan Michigan eyaletinde, mektupla verilen oyların sayılmasıyla Demokratlar'ın adayı Joe Biden öne geçti. CNN'in haberine göre, Biden, rakibi Trump'tan yaklaşık 7 bin oy önünde. Aradaki fark, Türkiye saati ile sabah saatlerinde Trump lehine yüzde 4 civarında görünüyordu.

Seçim sonuçlarını belirlemesi açısından önem taşıyan Wisconsin'da da benzer şekilde mektupla gelen oyların sayılmasıyla Biden öne geçmişti. Her iki eyalette de Biden'ın kazanması halinde, şu anki projeksiyonda Demokrat adayın başkanlığı kazanması kesinleşiyor. Öte yandan, Pensilvanya'da henüz mektupla gelen oyların az bir kısmının sayıldığı ve Trump'ın bu eyalette yaklaşık yüzde 11 farkla önde olduğu görünüyor. 

Oyların birbirlerine yakın olduğu Nevada'da ise Biden'ın 7 bin 500 oy farkla önde olduğu görünüyor.

TRUMP: ÇOK TUHAF

Trump, yaklaşık 20 dakika önce attığı tweetinde şu ifadeleri kullandı: 

Dün gece çoğu önemli eyaletlerde, neredeyse hepsi Demokratların yönettiği ve kontrol ettiği tüm yerlerde sağlam şekilde önde gidiyordum. Sonra, sürpriz oy pusulaları sayıldıkça birer birer sihirli bir şekilde bu durum ortadan kaybolmaya başladı. ÇOK TUHAF ve anketörler bu olayı tamamen ve tarihsel olarak yanlış anladı!

 

BİDEN 10 DELEGE İLE WISCONSIN'İ KAZANDI

CNN, Biden'ın Wisconsin eyalitini 10 delege ile kazandığını duyururken, Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep edeceklerini açıkladı. 

Sputnik'te yer alan habere göre Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, seçim sonuçlarının belirlenmesinde kritik önemde olan Wisconsin eyaletinin bazı bölgelerindeki oyların geçerliliğinden şüpheli olduklarını savundu. Stepien, "Wisconsin'deki oyların yeniden sayılmasını talep edeceğiz" ifadesini kullandı. 

Wisconsin'de şu ana kadar kullanılan oyların yüzde 98'i sayılırken, eyalette Demokrat Başkan Adayı Joe Biden Trump'ın yüzde 0,6 (20 bin) oy önünde görünüyor. Yasalar gereği, iki aday arasındaki fark yüzde 1'in altında olduğunda taraflar oyların yeniden sayılması talebinde bulunabiliyor.

TRUMP'IN EKİBİ, MICHIGAN VE PENNSYLVANNIA'DA OYLARIN SAYIMINI DURDURMAK İÇİN DAVA AÇTI

Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Michigan eyaletinde, oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. 

Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, Michigan'da oyların sayım işleminin sürdüğünü ve yarışın kafa kafaya gittiğini vurguladı. Birçok oy sayım merkezine gözlem için yaptıkları talebin reddedildiğinin altını çizen Stepien, "Michigan'daki eyalet mahkemesinde, bize oy sayımı için gözlem için gerekli erişim verilene kadar oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtık. Aynı zamanda halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz." ifadesini kullandı.  

Stepien, Trump'ın Michigan'da ve diğer yerlerde meşru tüm oyların sayılmasını sağlamak istediğini aktardı. 

En kritik eyaletlerden Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da Biden için kullanılan oyların ortaya çıktığını savunan Trump, "Bu, ülkemiz için çok kötü" ifadesini kullandı.

Trump, "Onlar (Demokratlar);Pennsylvania'da 500 bin oy avantajımızı ortadan kaldırmak için çalışıyor. Michigan ve diğer eyaletlerde de bunu yapmaya çalışıyorlar" görüşünü paylaştı.

Pennsylvania'da postayla kullanılan oyların çoğunluğunun hala sayılmamış olmasına da tepki gösteren Trump, "Pennsylvania'da büyük bir zafer kazanıyoruz. Ancak Pennsylvania Eyalet Sekreteri az önce milyonlarca sayılmamış oy olduğunu duyurdu" ifadesini kullandı. 

BIDEN, KONUŞMA YAPACAĞI CHASE CENTER'A GİDİYOR

Biden, Wilmington'da konuşma yapacağı Chase Center'a gitmek için yola çıktı

Biden'ın konuşmasından satır başları: 

Uzun bir akşam olacak. Bir salgın durumunda bile Amerikan tarihindeki örneklerden çok daha fazla insan oy kullandı.
ABD Başkanının kim olacağına halkın iradesi karar verir. 270 delegeye sahibim. Burada kazandığımı söyleyemem ama sayım bittiğinde Başkanlığı kazanan kişi ben olacağım.

Pensilvanya'dan çok umutluyum. Kalan bütün oylar, mektup oyları. Bunlarda yüzde 70 üstünlüğüm var.

Amerikan halkının büyük kısmında kazandık. Şu an 3 milyon civarında öndeyiz ve bu fark daha da artacak. 
Şu ana kadar bir başkanın aldığından çok daha fazla oy alacağız.

Tarihimizde yalnızca 3 kez görevdeki bir başkan yenilmişti. 

Göreve geldiğimiz zaman sert sözleri geride bırakacağız. İyileşeceğiz. Birlik olacağız. Bunun kolay olmayacağını biliyorum, saf biri değilim. Ama rakiplerimize düşman muamelesi yapmayı bırakmalıyız. 

Bir Demokrat olarak kampanya yürütüyor olabilirim ama seçildiğimde ABD'nin başkanı olacağım. 

Seçildiğimde herkes için çalışacağım.

Şimdi tüm oylar sayılmalı. Demokrasimizi koruyacağız.

Dostlarım, inanıyorum ki zafer bizim olacak. Ama bu yalnız bizim için değil Amerikan halkı için bir zafer olacak.

Güç kimse tarafından ele geçirilemez, güç halkındır. Kimse demokrasimizi elimizden alamaz.