Beyrut'ta bilanço ağırlaşıyor: En az 113 ölü, 4 bin yaralı, onlarca kayıp...

Beyrut'ta bilanço ağırlaşıyor: En az 113 ölü, 4 bin yaralı, onlarca kayıp...

Beyrut'ta üst üse meydana gelen iki patlamanın nedeninin, 6 yıldır bir depoda önlem alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat olduğu ortaya çıktı.

İleri - Dış Haberler

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün akşam TSİ 18.15 sularında iki patlama meydana geldi. Birinin limanda diğerinin kent merkezinde olduğu belirtilen patlamaların sebebi Lübnan Başbakanı Hasan Diab tarafından amonyum nitrat olarak açıklandı. Patlamalardan ikincisinin çok siddetli olduğu, liman çevresinde çok ciddi bir yıkıma neden olduğu belirtiliyor.

Liman bölgesinin neredeyse tamamen yok olduğu bildiriliyor. Ülkede üç günlük ulusal yas ilan edilirken, Beyrut "yıkık şehir" ilan edildi. İç güvenlik iki hafta boyunca ordu tarafından sağlanacak.

İşte patlamanın hemen ardından, bu saate kadar yaşananlar...

'PATLAMA, EL KONULAN PATLAYICILARIN TUTULDUĞU DEPODA MEYDANA GELDİ'

Lübnan Emniyet Genel Müdürü, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi.

'ÇOK SAYIDA YARALI VAR'

El Cezire canlı yayınına bağlanan bir görgü tanığı yüzlerce kişinin yaralandığını, ambulanslarla çok sayıda kişinin taşındığını bildirdi.

Öte yandan Lübnan Resmi Haber Ajansı NNA, patlamanın Beyrut Limanı'ndaki bir depoda meydana geldiğini duyururken, çok sayıda yaralı olduğunu açıkladı.

 

Lübnan Sağlık Bakanı da yaptığı açıklamada, yüzlerce kişinin yaralandığını açıkladı.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ BENZETMESİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken gözyaşlarına hakim olamayan Beyrut Valisi Mervan Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.

LBC televizyon kanalına bağlanan Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamanın 'çok sayıda yaralanmaya' ve büyük hasara neden olduğunu söyledi. 

'DEPOLARIMIZIN VURULDUĞU BİLGİSİ GERÇEK DIŞIDIRI'

Hizbullah'a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut'taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 

REUTERS: EN AZ 10 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Patlamanın etkisiyle 3 katlı bir binanın yıkıldığı, enkaz altında hala insanların olduğu belirtildi. Reuters'a göre patlamada ilk belirlemelere göre 10 kişi hayatını kaybetti.

LÜBNAN KIZILHAÇ'INDAN AÇIKLAMA: 700'DEN FAZLA YARALI VAR

Kızılhaç Örgütü yetkililerinden Georges Kettaneh, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını belirtti. Patlamada ölülerin de olduğunu aktaran Kettaneh, sayı hakkında herhangi bir detay vermedi. Hastane kaynaklarından aktaran RT muhabiri, patlama neticesinde 700'den fazla yaralının olduğunu bildirdi.

Öte yandan Lübnan Kızılhaç Örgütü, twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamada, kendi bünyesinde ve ülkenin farklı bölgelerinde bulunan tüm ambulansların Beyrut'ta gönderildiği bilgisini paylaştı. 

KETAIB PARTİSİ GENEL SEKRETERİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan patlamada hayatını kaybetti.

'EN AZ 25 ÖLÜ, 2 BİN 500 YARALI'

Lübnan Sağlık Bakanlığı, "Şimdiye kadar 25'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 500 yaralı var ve başkentin hastaneleri yaralılarla dolu" açıklamasını yaptı. Olayın ardından ülke genelinde yas ilan edildi.

'EN AZ 63 ÖLÜ, YAKLAŞIK 3000 YARALI'

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamada ölenlerin sayısının 63'e ulaştığını, yaklaşık 3 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

Al Jazeera kanalına konuşan Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, 7 sağlık personelinin hayatını kaybettiğini ve onlarcasının yaralandığını bildirdi.

BEYRUT AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Lübnan Savunma Konseyi, Beyrut'u afet bölgesi ilan etti. Konsey'den hükümete yapılan çağrıda, Beyrut'ta olağanüstü hal ilan edilmesi talep edildi.

BEYRUT HASTANELERİNDE YER KALMADI

Lübnan Sağlık Bakanı Hasan, "Beyrut’taki hastaneler dolup taştı, yaralıların Beyrut dışındaki hastanelere götürülmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Al Jazeera'nın Beyrut’un en büyük hastanesinden aktardığına göre, ambulans araçları yaralıları hastanelere getirmeye devam ediyor, hastanelerde kaos ve karışıklık gözlemleniyor.

ÖLENLERİN SAYISI 70'E ULAŞTI, EN AZ 3 BİN 700 KİŞİ YARALANDI

Lübnan Sağlık Bakanı Hasan, patlamada ölen sayısının 70'e ulaştığını, en az 3 bin 700 kişinin yaralandığını açıkladı.

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı,nın sosyal medyadan yaptığı açıklamada, patlamada, 2 Türk vatandaşının hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

'PATLAMANIN ŞEHRE MALİYETİ 3-5 MİLYAR DOLAR ARASINDA'

Beyrut Valisi Marwan Aboud, limanda yaşanan patlamanın şehre maliyetinin 3 milyar dolar ile 5 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Vali Aboud ayrıca, '300.000 kişinin evsiz kaldığını' ifade etti. Bu sayı, Beyrut merkezinde yaşayanların toplam nüfusuna yakın bir sayı. 

Vali Aboud, "Sanıyorum evsiz kalanların sayısı 250.000 ile 300.000 arasında. 

Patlamanın şehre maliyetinin de 3 milyar doların üstünde olduğunu belirten Aboud, bu sayıya mühendislerin ve teknik ekibin yaptığı inceleme sonucu ulaştıklarını söyledi.

250 BİN KİŞİ EVSİZ KALDI

Yaklaşık 250 bin kişinin evinin kullanılamaz hale geldiğinin belirtildiği patlamaya ilişkin konuşan Beyrut Valisi Mervan Abbud, patlamanın ardından olay yerine giden itfaiyecilerden 10’unun öldüğünü açıklarken, bu sabah liman bölgesinde altı kişinin, denizden de üç kişinin çıkarıldığını belirtti. Abbud, Yardım görevlileri, bölgede yıkılma tehlikesi altındaki binalarda çok sayıda kişinin mahsur kalmış olabileceğini söyledi.

İnsansız hava araçlarıyla TIME'ın çektiği görüntüler ise 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesiyle yaşanan devasa yıkımın boyutunu ortaya koydu:

Aerial video filmed Wednesday showed the full scale of the destruction caused by a massive explosion in Beirut. It was not clear what caused the blast, which was felt as far away as Cyprus more than 180 miles across the Mediterranean https://t.co/ySm1mYmCAb pic.twitter.com/pJG48xFhXN

— TIME (@TIME) August 5, 2020

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN YARDIM GİDİYOR

Rusya'dan Beyrut'a insani yardım malzemesi taşıyan 5 uçak gönderiliyor. Moskova'dan yapılan açıklamada, uçaklarda doktor, Covid-19'la mücadele için sağlık personeli ve ilaç ile kurtarma görevlilerinin olacağı belirtildi.

İran'dan da gıda, ilaç ve sağlık malzemesi gönderilirken, Ürdün ise sağlık malzemesi taşıyan bir gemi göndereceğini duyurarak, Ürdün'ün bir sahra hastanesi kurmak üzere hazırlık yaptığı belirtildi.

Fransa da tonlarca sağlık malzemesi ile sağlık personelinin Lübnan'a gönderildiğini bildirdi.

LÜBNAN KIZILHAÇI: 100'DEN FAZLA KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Lübnan Kızılhaçı tarafından bu sabah yapılan açıklamada, Beyrut Limanı’nda dün meydana gelen patlamada en az 4 bin kişinin yaralandığı, 100’den fazla kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi. Örgütün açıklamasında “Ekiplerimizin sahada araştırma ve kurtarma faaliyetleri devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

BEYRUT'TAKİ PATLAMA 4,5 ŞİDDETİNDE DEPREM ETKİSİ YARATTI

Ürdün Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Sismolojik Gözlemevi, dün Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın Rihter ölçeğiyle 4,5 şiddetinde deprem etkisi yarattığını bildirdi. Gözlemevi sözcüsü, sarsıntının kaydının 4 Ağustos’ta saat 18.08’de Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamaya ilişkin olduğunu belirtti. 

Patlamanın Beyrut’a yaklaşık 250 km. uzaklıkta olan Kıbrıs’tan da hissedildiği biliniyor.

5 AY ÖNCE SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ

Lübnan’da yayın yapan OTV adlı televizyon kanalı, ülkenin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Beyrut Limanı’nda dün çok şiddetli bir patlamaya neden olan 2 bin 750 ton amonyum nitrat hakkında beş ay önce soruşturma başlatıldığını bildirdi. 

Lübnan istihbaratının, limandaki hangarda bulunan dev amonyum nitrat stokunun “çok tehlikeli” olduğunu tespit ederek soruşturma başlattığı belirtildi. Bunun üzerine, devlet organlarından ve liman yönetiminden gerekli önlemleri almak üzere yetkili belirlemeleri için talimat gönderildi.

'6 YILDIR ÖNLEM ALINMADAN TUTULMASI KABUL EDİLEMEZ, CEZALANDIRILACAKLAR!'

Lübnan Başbakanı Hasan Diab'ın patlamanın sebebi olarak açıkladığı amonyum nitrat, tarımda gübre için de kullanılıyor, inşaat sektöründe de. Yüksek ısıda çok şiddetli patlamaya neden olan amonyum nitratın akaryakıt ile yakın şekilde depolanmaması gerekiyor. Lübnan'da patlamanın meydana geldiği liman bölgesinde ise 2750 ton depolandığı bildiriliyor.

Amonyum nitratın Taliban tarafından da patlayıcı yapımında sık kullanılan bir kimyasal olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Michel Aoun, bölgedeki 2750 ton amonyum nitratın 6 yıldır önlem alınmadan tutulduğunu açıkladı. ''2 bin 750 tonluk amonyum nitratın güvenlik önlemleri olmaksızın 6 yıl bir depoda saklanması kabul edilemez'' diyen Aoun ''Sorumlular en sert şekilde cezalandırılacak'' dedi.

ÖLÜ SAYISI 113'E YÜKSELDİ, 4 BİN YARALI, ONLARCA DA KAYIP VAR

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan yaptığı son açıklamada ölü sayısının arttığını ve kayıpların olduğunu açıkladı. 

Hasan, "Beyrut Limanı'nda dün meydana gelen patlamada ölü sayısı 113'e yükseldi, ayrıca yaklaşık 4 bin yaralı onlarca da kayıp var" dedi.