Beykoz'da 111 bin metre karelik alanı imara açılmasına tepki: 'Halkımızı çıkarlarını korumaya çağırıyoruz'

Beykoz'da 111 bin metre karelik alanı imara açılmasına tepki: 'Halkımızı çıkarlarını korumaya çağırıyoruz'

TİP Beykoz İlçe Örgütü, Beykoz'da 111 bin metre karelik alanı imara açılmasına karşı bir açıklama yayınlayarak ''Halkımızı çıkarlarını korumaya çağırıyoruz'' dedi.

İleri Haber

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarında 111 bin metre karelik alanı imara açtı. 1443 ağaç bulunan parselin 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticari birimlerin inşa edilebilmesine karşı bir açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Beykoz İlçe Örgütü, ''Ormanlarımıza, tarım alanlarımıza yönelik bu saldırılara karşı halkımızı, çıkarlarını korumaya, bu politikalara karşı olan tüm siyasi çevreleri, doğa savunucularını birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz'' dedi.

2018 yılının temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Beykoz'da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 553 adet villa projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmıştı. Villalar, özel orman alanında kalan üç ayrı parsele inşa edilecek, 267 numaralı 111 bin metrekarelik tarla niteliğindeki parsele ise 20 otel, 13 spor tesisi yapılacaktı. Kasım 2018'de bu proje için alınan “ÇED gerekli değildir” kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkarılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Yeni hazırlanan planda bakanlık, proje dışına çıkarılan 111 bin metrekarelik tarım araziyi askıya çıkardı.

'HALKIMIZI ÇIKARLARINI KORUMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

TİP Beykoz İlçe Örgütü'nün konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

''Saray Rejimi'nin yağma ve talanı, emekçinin, emeklinin, küçük esnafın pahallılık, işsizlik, yoksulluk karşısında yaşam mücadelesinin iyice zorlaştığı kriz koşullarında  bile artarak devam ediyor.

Ülkemizin hızla çölleşmeye doğru gittiği gerçeğine rağmen, ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, sularımızın kısacası doğamızın tahribatı ve talanı pandemi günlerinde  daha da hukuk tanımaz biçimde artmış bulunuyor.

Bu talan ve tahribatın  son örneği Beykoz’da  yaşandı:

Daha önce Çevre Düzeni Planın da  ‘’ tarımsal niteliği korunacak alan ’’ olarak ilan edilen 11 dönüm tarım arazisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ticaret alanı ilan edildi.  553 villa projesinde Beykoz Kent Dayanışması ve Beykoz halkı olarak hukuki yollarla mücadele ederek engellediğimiz proje bu defa farklı bir yolla gündeme getirildi. Bu alana birde cami projesi eklenerek Diyanet İşleri Başkanlığı ‘’ kamu yararı vardır’  diye görüş belirterek  rant ve talan projesine ortak oldu ve  tarım alanı  ticaret alanı ilan edildi.

Bu gelişmeler yaşanırken 7 Ocak tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanlığı tarafından 3413 sayılı karar ile, yeni talan ve yağmaya kapı açması çok muhtemel olan bir yönetmelik yayınlanarak yeni bir 2B uygulaması başlatılıyor

Ormanlarımıza, tarım alanlarımıza yönelik bu saldırılara karşı halkımızı, çıkarlarını korumaya, bu politikalara karşı olan tüm siyasi çevreleri, doğa savunucularını birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.''

DAHA FAZLA