Beykoz Kent Dayanışması'ndan Kuzey Ormanları için dilekçe

Beykoz Kent Dayanışması'ndan Kuzey Ormanları için dilekçe

Beykoz Kent Dayanışması, Kuzey Ormanları içindeki yapılaşmaya karşı İBB’ye dilekçe verdi.

İleri Haber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki KİPTAŞ’ın Kuzey Ormanları’nda başlattığı inşaatların durdurulması ve ormanların korunması için Beykoz Kent Dayanışması İBB’ye dilekçe verdi.

Dilekçede, “söz konusu taşınmazın İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı içinde Kuzey Kirazlı Ormanı olarak tanımlandığı ve İstanbul Çevre Düzeni Planı ile plan raporunda ‘Kısmen Orman ve Kısmen Tarımsal Niteliği Korunacak Alan’ içerisinde kaldığı” belirtilerek “Muhafaza statüsünün kazandırılması” ve “ormana yönelik gelişme baskısının azaltılması” çağrısı yapıldı.

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Orman vasfını yitiren alanlarında ağaçlandırılarak, orman alanına geri kazandırılması gereken bu alanlar kentleşme baskısının azaltılması ve zaman içinde ortadan kaldırılması açısından doğal sınırlayıcılar olarak belirlenmiş olup bu alanlarda yapılacak her türlü faaliyetin bu özel dokuya zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesi ilkesi geçerlidir.

Hal böyle iken KİPTAŞ A.Ş. 15.10.2009 tarihinde 554.843 m2 alanlı araziyi Doğal Sit Alanı ve Plansız Alan olduğunu bilerek satın almış, 18.07.2014 tarihinde de özel bir şirketle arsa payı -kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmıştır. Akabinde komşu Merter ailesi ile birlikte Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na müracaat ederek; Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 23.10.2015 tarihli BEYKOZ 50 Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporunda Arazileri için belirlenen %39 u Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım (yapılaşabilir alan) alanını, ormanın insan baskısı ile bozulduğu sebep gösterilerek artırılması talep edilmiş, 04.07.2018 tarihinde de yeni bir rapora dayanılarak %39'luk yapılaşabilir alan %59 a çıkarılmıştır. Yani yalnız Kiptaş'ın arazisi için 110.000 m2 yapılaşabilir alana ilave yapılmıştır. 18.10.2018 tarihinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca söz konusu alan için, koruma hedefinden uzak korumadan çok kullanım kararlarını hedef alan ve bu alanın geri dönülmeyecek şekilde kaybolmasına sebep olacak Koruma Amaçlı Planlar onaylanıp bu plana göre Beykoz Belediyesi’nce inşaat ruhsatları düzenlenmiştir.

Tüm bu işlemlerin halktan yana olan tutumu ile bildiğimiz bir belediyenin kuruluşu olan KİPTAŞ A.Ş. ortaklığı ile yapılmış olması bizleri fazlası ile üzmüş ve şaşırtmıştır. Söz konusu alan, Beykoz ilçesinin habitat ve ekolojik sistem açısından çeşitlilik sağlayan ekosistem işlevlerini sürdürebilecek yeterli büyüklüğe sahiptir. İnsan müdahalesinin sınırlı olduğu, doğal yapısını muhafaza eden özellik ve güzellikleri ile korunması gereken bu alanlar, çağımızın iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında oldukça etkilidir. Böyle bir alanda en fazla 500-600 kişi için verilecek kentsel dönüşüm hizmeti için yapılaşma yerine; mevcut değerleri koruyup bozulan alanların rehabilitasyonunu yaparak, ekolojik sistem, su varlıkları ve sosyal hayata onarılması mümkün olmayan zararlar vermemek ve çevredeki 1007 hektar civarındaki özel ormanların yapılaşmasına emsal olmamak için bu alandaki yapılaşmadan vazgeçeceğinizi milyonlarca kişi ve özellikle Beykoz halkı adına umuyor ve bekliyoruz.

DAHA FAZLA