Beslan Katliamı'nın üzerinden 15 yıl geçti

Beslan Katliamı'nın üzerinden 15 yıl geçti

Tarihe Beslan Katliamı olarak geçen ve çoğu çocuk 334 kişinin katledildiği olayın üzerinden 15 sene geçti. Şamil Basaev liderliğindeki örgütün gerçekleştirdiği katliam hala tüm ayrıntılarıyla aydınlatılmadı.

İleri Haber

Kuzey Osetya-Alania Cumhuriyeti'ndeki Beslan kentinde 2004 yılının Eylül ayında okulların açıldığı ilk gün, Şamil Basaev liderliğindeki örgütün gerçekleştirdiği ilkokul baskında, 186'sı bebek ve çocuk olmak üzere 334 kişi hayatını kaybetmiş, 800'e yakın kişi de yaralanmıştı.

Yaşanan katliamın üzerinde 15 sene geçmesine rağmen bütün ayrıntılarıyla aydınlatılmayan olayla ilgili Kuzey Osetyalılar her yıl 1 Eylül ile 3 Eylül arası yetkililerden hesap soruyor.

'BİZ UNUTMADIK SEN DE UNUTMA'

Kendisi de Kuzey Osetya göçmeni olan Setenay Ç. yaşanan acı olayla ilgili şunları söyledi: 

"Bu katliam insanlık tarihinin en büyük kara lekelerindendir. 1000'den fazla insan rehin alındı ve patlamada 186'sı çocuk 334 kişinin can verdiği 783 yaralının bulunduğu korkunç bir katliam.

1 Eylül Dünya Barış Günü olabilir ama 1-3 Eylül bizim kanayan yaramız. Biz unutmadık sen de unutma (Æз нæ ферох кодтон Ды дæр ма ферох кæн!).

Yaşanan katliamın detayları hala gün yüzüne çıkmış değil, bu katliamda parmağı olan kim varsa er ya da geç hesap verecek."

NE OLMUŞTU?

Kuzey Osetya-Alania Cumhuriyeti'ndeki Beslan kentinde ayrılıkçı Çeçenler, yaptıkları baskında okulda çoğu çocuk 1000 kadar kişiyi rehin almıştı. Rus güvenlik güçlerinin binaya baskınıyla eylem sona ermişti. 

Okulların açıldığı gün düzenlenen baskında, 1000'den fazla kişi patlayıcıların basketbol potasına yerleştirildiği spor salonunda rehin tutulmuştu. Eyelemciler Rusya'nın askerlerini Çeçenistan'dan çekmesini istiyordu.

Eylem üçüncü gününde iki şiddetli patlama ile sona ermiş, eylemcilerden sadece biri canlı ele geçirilmişti.