Beşiktaş Belediyesi'nden QR kodlu bilboard: İstanbul Sözleşmesi'ni okudun mu?

Beşiktaş Belediyesi'nden QR kodlu bilboard: İstanbul Sözleşmesi'ni okudun mu?

AKP'nin hedef aldığı İstanbul Sözleşmesi tartışmaları devam ederken Beşiktaş Belediyesi ilçedeki bilboardlara ve bina duvarlarına QR koduyla İstanbul Sözleşmesini yerleştirdi.

Beşiktaş Belediyesi, AKP hükümeti tarafından hedef alınan ve kadın hakları için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’ni bilboardlara ve binaların üstüne astığı afişlere taşıdı.

CHP'li Beşiktaş Belediyesi, bilboardlara ve binaların üstüne astığı afişlere İstanbul Sözleşmesi'ni QR kod olarak yerleştirdi. Vatandaşlar, telefonlarından bu afişler üzerindeki QR kodu okutarak İstanbul Sözleşmesi'ni okuyabilecek.

Beşiktaş Belesiyesi’nin internet sitesine giren kullanıcıların karşısına çıkan pop-up da İstanbul Sözleşmesi’ne yönlendiriliyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ‘Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Sözleşme’, konseyin 2011’de İstanbul’da düzenlediği toplantıda imzaya açılmıştı. Bu nedenle ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen sözleşmeyi, ilk imzalayan ve onaylayan ülke ise Türkiye’ydi. Sözleşme, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girdi ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylandı.

İstanbul Sözleşmesi kadınlar için hayati önem taşıyor. Çünkü İstanbul Sözleşmesi, uluslararası hukukta şiddetin, kadın-erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın bir sonucu olduğunun vurgulandığı ilk sözleşme. Fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet her tür şiddetle mücadele konusunda “önleme, koruma, kovuşturma ve destek politikalarından” oluşan dört temel yaklaşım içeren ilk sözleşme. Aynı zamanda, şiddetle mücadelede bağımsız bir izleme mekanizması bulunan ve yaptırım gücü olan bağlayıcı ilk sözleşme.

İşte bu nedenle sözleşmenin uygulanması, kadınlar için kelimenin tam anlamıyla ‘hayati’ bir önem taşıyor. Bu yüzden yalnızca Türkiye’de değil, sözleşmenin imzalandığı ama uygulanmadığı birçok ülkede kadınlar, sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için mücadele yürütüyor.

DAHA FAZLA