Beş ülkeden İngiltere'nin Skripal iddialarıyla ilgili ortak bildiri

Beş ülkeden İngiltere'nin Skripal iddialarıyla ilgili ortak bildiri

Beş ülke, yayımladıkları ortak bildiride eski ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın zehirlendiği iddialarıyla alakalı Rusya devletinin üst kademelerini sorumlu gösterdi.

İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve ABD, yayımladıkları ortak bildiriyle eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlendiği iddialarıyla alakalı Rus istihbarat servisini ve Rusya devletinin üst kademelerini sorumlu gösterdi.

'TAM GÜVENİMİZ VAR'

İngiliz polisinin Skripal soruşturmasında kaydettiği 'ilerlemeden' duyulan memnuniyetin belirtildiği bildiride, "İngiltere'nin, şüphelilerin GRU olarak bilinen Rusya askeri istihbarat servisi subayları olduğu ve operasyonun da hemen hemen kesin bir biçimde devletin üst kademesinde onaylandığı şeklindeki değerlendirmesine tam güvenimiz var" ifadesine yer verildi.

Beş ülkenin ortak bir eylem ile deklare edilmemiş istihbaratçıları sınır dışı ederek, Rusya gizli servisinin etkinliklerinin önüne geçmeye dönük adım attığı ifade edilen bildiride, Skripal soruşturmasının sonuçlarının da yabancı istihbarat şebekelerinin etkinliklerini önlemeye dönük ortak niyetlerini kuvvetlendirdiği kaydedildi.

STURGESS, ROWLEY VE SKRİPAL AYNI MADDEYLE ZEHİRLENMİŞ

Sputnik'in haberine göre İngiltere'nin temmuz ayında Amesbury kentinde İngiliz vatandaşları Dawn Sturgess ve Charles Rowley'in zehirlenmesinde Skripal'in zehirlenmesindekiyle aynı kimyasal maddenin kullanıldığına dair değerlendirmesine de dikkat çekilen bildiride, "Rusya'yı, Novichok programını Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütüne tam bir şekilde açmaya çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.