Berkin’i vuran polis yine tutuklanmadı!

Berkin’i vuran polis yine tutuklanmadı!

Berkin Elvan'ı vuran polisin tutuksuz yargılandığı davanın duruşması İstanbul Adliyesi'nde görüldü. Mahkeme, sanık Atılgan'ı korumaya devam etti.

Haziran Direnişi sırasında İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesinde ilişkin açılan davanın altıncı duruşması bugün, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Elvan Ailesi avukatlarının taleplerine rağmen sanık Fatih Dalgalı’yı duruşmaları takip ettiği ve kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle tutuklamadı. Dava 28 Kasım’a ertelendi.

Dava kapsamında “Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan ve halen Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya, Van 2. Sulh Ceza Hakimliği’nden SEGBİS ile katıldı.

POLİSLERDEN ÇELİŞKİLİ CEVAPLAR

Duruşmada, olay gününde Okmeydanı çevresinde görev yapan ve ZET silahı kullanma sertifikası bulunan 6 polis tanık olarak dinlendi.

Tanıkların hepsi olay yerine gitmediklerini iddia ederken, olay anına ilişkin görüntülerde sanık polis Fatih Dalgalı’yı ve diğer polisleri tanımadıklarını beyan ettiler.

Tanıklar ZET silahını ve mühimmatları alırken tutanak alınıp alınmadığı yönündeki sorusuna ise çelişkili cevaplar verdi. Tanıklardan 4’ü mühimmatın tutanak karşılığı verilmediğini iddia ederken 2’si tutanak karşılığı verildiğini beyan etti.

‘TEK DOĞRU BEYANI ZETCİ OLDUĞU’

Sanık polis Fatih Dalgalı’nın soruşturma ve kovuşturma aşamasında doğru beyanlarda bulunmadığına ve çelişkili ifadeler verdiğine dikkat çeken Elvan Ailesi avukatlarından Çiğdem Akbulut, “Sanık olay günü ZET silahı alıp E5 üzerinden ayrılmadığını da söyledi, olay günü araçta kaldığını da söyledi. Sanığın tek doğru beyanı ZETci olduğuydu.” dedi.

‘KATİLLERİ DEĞİL, AVUKATLARI TUTUKLUYORSUNUZ’

Olay günü sanık Dalgalı’nın telefonunun Berkin Elvan’ın vurulduğu yerden sinyal verdiğini vurgulayan Akbulut, “Berkin’i vuran kolu sargılı katil polis Dalgalı’dır. Her celse size yalan söyledi ama siz onu tutuklamıyorsunuz. Bugünlerde meslektaşlarınız ve siz, katilleri değil avukatlarını tutukluyorsunuz. Berkin Elvan’ın davasına bakmaları ‘örgüt üyeliği’ diye dosyaya konuldu. Sanık Dalgalı’yı tutuklamayacağınızı biliyoruz. Bugünlerde halk çocuklarını öldürenleri değil, savunanları tutukluyor katilleri ve yalancıları koruyor sisteminiz. Amacımız bu katilleri ve yalancıları koruduğunuzu tehşir etmek.” dedi.

‘KATİLİN KİM OLDUĞUNDAN ŞÜPHE YOK’

Elvan Ailesi avukatlarından Can Atalay da Berkin Elvan’ı katleden polisin Atılgan olduğuna ilişkin şüphe kalmadığını söyledi.

“’Jandarma Kriminal ve Ulusal Kriminal kuvvetle muhtemel Dalgalı’ dedi. Bunun ötesinde maddi gerçeğe varmak için heyetiniz ne arzu ediyor” diye soran Atalay, Adli Tıp Kurumunun raporunu ise “mahkemeyle dalga geçmek” olarak niteledi.

‘ÇOCUĞUMUN GETİRMEDİĞİ EKMEK BOĞAZLARINA TAKILACAK’
Katledilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da duruşmada söz alırken mahkeme başkanı, Gülsüm Elvan’ı “Kendini zor duruma düşürecek şeyler söyleme” diye uyardı.

Gülsüm Elvan konuşmasında, “Çocuğumu ekmeğe gönderdim bana kanlı gömlek gönderdiler. Tanıklar bu katili tanımadığını söylüyor. Bu katil yerden tünemiş şeytan mı? Çocuğumu vuran değil avukatları, cenazesine katılanlar yargılanıyor. Berkay Ustabaş’a 5 yıl ceza vermişler. Neden?  Çocuklar öldürülüyor bir taraf şehit ilan ediyor bir taraf terörist. Yürüyüş bile yoktu bir şey yoktu niye ateş ettiler. Muharrem ayındayız. Çocukları öldürenler Kerbelada nasıl ki öldülerse nasıl kemik boğazına takıldıysa bunlar da aynı olacak. Benim çocuğumun getirmediği ekmek bunların boğazına takılacak. Tutuklansın katil!” ifadelerini kullandı.

‘BENİM YUHALATACAK ANNEM YOK’

Mahkeme başkanı sakinleşmesi konusunda yine Gülsüm Elvan’ı uyarırken acılı anne “Sakinleşecek durumum kalmadı yapılan işkence yeter! Beni yargılayamazsınız. Size üzücü bir haberim var. Benim yuhalatacak bir anam yok. Ben çocuğumu istiyorum. Yavrumu istiyorum. Getirin yavrumu katiller.” dedi.

SANIK TUTUKLANMADI

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Dalgalı’nın tutuklanma talebini bir kez daha reddetti. Gerekçe olarak, sanığın duruşmaları takip ediyor olmasını ve yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesi bulunmamasını gösterdi. Bir sonraki duruşma 28 Kasım’da görülecek.

‘HİÇBİR ŞEY BEKLEMİYORUM’

Duruşma sonrası adliye dışında basın açıklaması yapıldı. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, buradaki konuşmasında,"Bizim beklediğimiz tek şey katilin tutuklanması. Mahkeme bunu reddetti. Biz inanıyoruz bu halk bizim gibi düşünen insanlar olduğu müddetçe onlar yaptıkları cezayla boğulacak. Sonucu merakla bekliyorum ama ne bekliyorsunuz derseniz hiçbir şey beklemiyorum." dedi.

‘TALİMATI DEVLETTEN ALDIĞINI TEŞHİR EDECEĞİZ’

Avukat Çiğdem Akbulut da  "Her geçen celsede ortaya bir şey çıkıyor. Başından beri Fatih Dalgalı gerçekten Berkin'i vuran polisin kendisi. Bunu her celsede başka bir şey söylüyor. Hiç Okmeydanının ara sokaklarına girmedim diyor. Ama telefon kayıtları ve görüntüler bize öyle söylemiyor. Jandarma kriminal raporunun söylediği gibi Berkin Elvan'ı vuran Fatih Dalgalı'nın kendisi. Belki de kendisini hiç tutuklamayacaklar. Ama biz teşhir etmeye devam edeceğiz. Talimatı devletten aldığını ve devletin onu koruduğunu teşhir etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

BİR ÖNCEKİ DURUŞMADA NE OLMUŞTU?

10 Mayıs'ta görülen duruşmada tanıklar dinlenmiş, olay anındaki ve sonrasındaki görüntülerin incelenmesi için görüntüler İstanbul Jandarma Kriminal’e gönderilmişti. Görüntülerdeki kişinin %70’in üzerinde Polis Fatih Dalgalı olduğunun tespit edildiği duruşmada sanık hakkındaki tutuklama talebini mahkeme reddetmişti.

İLERİ HATIRLATIYOR

Gezi Parkı eylemlerinin sürdüğü günlerde Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almak için dışarı çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan Berkin Elvan, 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti. Elvan’ın cenazesine bir milyondan fazla kişinin katıldığı açıklanmıştı.