'Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak' suçlamasıyla tutuklanan Berkay Ustabaş'a 5 ay hapis cezası

'Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak' suçlamasıyla tutuklanan Berkay Ustabaş'a 5 ay hapis cezası

'Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak' suçlamasıyla tutuklanan ve geçtiğimiz aylarda tahliye edilen Berkay Ustabaş'a 5 ay hapis cezası verildi.

'Berkin Elvan'ın cenazesine katılmak' tutuklanan ve geçtiğimiz aylarda tahliye edilen Berkay Ustabaş'ın karar duruşması bugün görüldü.

Silivri Hapishanesi 3 No’lu duruşma salonunda görlen davada, Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Ustabaş'a, “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etme” suçlamasıyla 6 ay hapis cezası verilirken indirimle ceza 5 aya düşürüldü.

Ustabaş, “Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarından ise beraat etti. Davanın diğer sanıkları Hasan Tahsin beraat ederken Selçuk Halaycıoğlu’na 4 yıl hapis cezası verildi; ceza, 1/6 oranında indirimle para cezasına çevrildi.

Sanıkların esas hakkındaki savunmalarının ardından avukatların esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanlarıyla başlayan duruşmada, Ustabaş’ın avukatı Erman Öztürk, “Toplama bir tutanakla karşı karşıyayız, adeta o gün İstanbul’da yaşanan pek çok şey tek tutanakta; bir polisin telsizden duyduğu kadarıyla toplanmış. Biz bu tutanağı tutan polislerin mahkemede dinlenmesini talep ediyoruz." dedi.

Yolculuk gazetesinin haberine göre, Ustabaş'ın avukatı şunları kaydetti:

'SAVCI YÜZÜNÜ DAHİ GÖRMEDİĞİ BİRİ İÇİN ON YILLARCA HAPİS İSTEMEKTEDİR'

“Müvekkilim İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisidir, kendi ayağı ile ifade vermeye geldiği yerde ‘Kaçma şüphesi var’ denilerek tutuklanmış, 1 yıl boyunca da mahkeme yüzü görmemiştir. Savcı niyet okumaktadır, olaya dair savunmaları; olaydan kurtulmaya yönelik inkara dayalı savunma saymıştır. Müvekkilim Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığını zaten beyan etmiştir. Tekrarlıyorum, dijital materyallerin incelemesi bitmeden esas hakkında mütalaa aşamasına geldik. On yıllarca hapis istenen bir davanın 1 yılda bitirilmeye çalışılması sağlıklı değildir. Berkay; 1 yıl, 5 duruşma boyunca SEGBİS dayatmasına maruz bırakılmıştır, bir ekranda yüzü bile doğru seçilemezken savunma yapmıştır. Savcı yüzünü dahi görmediği biri için on yıllarca hapis istemektedir, bu normal ve sağlıklı mıdır?

'BU MÜTALAA MÜVEKKİLİMİ DEĞİL, SAVCIYI RENCİDE ETMELİDİR'

"Türkiye tarihinde enderdir, 2 milyon kişinin katıldığı bir cenaze töreni. Aynı düşünmeyebilirsiniz ama devletin pozitif yükümlülüğü vardır, nefret söylemi ve ırkçılık içermediği sürece eylemin yapılmasını sağlamak ile mükelleftir. Savcının iddianamesi ve mütalaası, polis fezlekelerinin hazırlanış süreci ile aynı mantıkta hazırlanmış, lehte deliller özellikle toplanmamış, hatta sunduğumuz lehe deliller özellikle mütalaaya alınmamıştır. 5 yıl boyunca süren soruşturma boyunca, üniversitesine gidip gelen, doğduğundan beri aynı evde yaşayan; kendi ayağı ile ifade vermeye gelen müvekkilim için ‘Kaçma şüphesi var’ denmiş ve tutuklanmıştır. Bu şekilde hazırlanmış bir mütalaa müvekkilimi değil, savcının kendisini rencide etmelidir. Hiçbir hukuki delil olmayan açıkcası nasıl hazırlandığını bile anlamadığımız; Berkay’ın adeta paraşütle indirilmiş gibi konulduğu bu dosyadan beraatini istiyorum.”