Berkin Elvan davasında karar verildi

Berkin Elvan davasında karar verildi

Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin sürdürülen dava bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Katil Dalgalı'ya 16 yıl hapis cezası verildi.

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda başına polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesinin ardından aylarca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin dava bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Karar duruşmasına birçok siyasi parti temsilcisi ile kitle örgütlerinin yanı sıra Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay ile CHP'li Milletvekili Ali Şeker ve Mahmut Tanhal da katıldı. 

Savcının sanık Fatih Dalgalı hakkında 'bilinçli taksirle öldürmek' suçundan ceza istediği dava, avukatların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor. Heyet yerini aldı, sanık polis Dalgalı, Van'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılıyor.

Mahkeme başkanı, davaya yeni atandığını ancak dosyayı incelediklerini söyledi. Başkan, "Adil bir yargılama yapmaktan başka bir işimiz yok. Sadece somut delillere, kanuna ve vicdana uygun karar vermeye çalışıyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında bir değişiklik olmadığını söyledi.

'ÇOCUĞUMU BİLEREK VE İSTEYEREK ÖLDÜRDÜLER'

BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan şunlarıs söyledi:

"Bir gün bize bir telefon geldi. İstanbul Valisi'nin sekreteriydi. Haziran'ın 5'iydi. Oğlumuzla birlikte valinin bizi beklediğini söyledi. Yalanla dolanla bizi Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüler. Çocuğumla Grup Yorum'u konuştular. Çocuğum bilinçli bir şekilde vuruldu. Kızkaçıranla yıllarca oynadı çocuklar. Bayramlarda, yılbaşlarında oynuyorlardı. Benim de ayağıma atmıştı, ölmedim. Çocuğum taş atsa bile öldürmemeleri gerekirdi. Bana, babasına verselerdi. Çocuğumu öldürmeyeceklerdi. Devlet bunu yaptı, hala da yapıyor. Benim feryadım çocuklar ölmesin, başka analar ağlamasın diye. Ama her gün bize bir anne daha katılıyor. Benim çocuğumu bilerek ve isteyerek öldürdüler. Gidin evladınızı görün de benim isyanımı anlayın. Bu devlet çocuğumu hem öldürdü, hem de üzerinden para kazandı. Ben adalet istiyorum. Benim çektiğimi başka anne çekmesin. Ben sekiz yıldır neler çekiyorum? Bana çocuğumu geri getirsinler. Bütün suç sizindir (mahkeme heyetine hitaben). Övünün yasalarınızla."

Gülsüm Elvan, fenalaşarak mahkeme salonunu terk etti.

'BERKİN'İN MASUMİYETİNİ KANITLAMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Berkin Elvan'ın ablası Özge Elvan: "Fatih Dalgalı bugün tutuklu olsaydı bu katliamlara neden olanlar feyz alamayacaktı. Az önce yaşananların sebebi benden bir yaş küçük olan kardeşimi kaybetmemizdir. Bu acıyı nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum. Dalgalı'nın alacağı cezanın annemin içini bir nebze olsun soğutabileceğini düşünüyorum. Berkin'in masumiyetini kanıtlamaya çalışıyoruz, sanki biz yargılanıyoruz burada. Sana sesleniyorum Fatih Dalgalı! Lütfen ölme ve vicdanınla boğuş. Hiçbir ceza bana Berkin'i geri getirmeyecek. Vereceğiniz ceza benim içimi soğutmayacak. Ne olursa olsun Berkin'in adını haykırmaya devam edeceğim."

'BU SAVUNMA HAYATINIZDA GÖREBİLECEĞİNİZ EN UTANÇ VERİCİ SAVUNMADIR'

Avukat Can Atalay şunları söyledi:

"Bir çocuk Okmeydanılı ve Alevi olduğu için şüpheli kabul edilemez. Ancak ırk ayrımcılığı rejiminde olabilir. Bu savunma hayatınızda görebileceğiniz en utanç verici savunmadır. O saatte sokakta ezici çoğunluğu reşit değil bu nedenle çocuklar itirazlarını sürdürüyor. Uyarı yapılmış mı yok. Dağılma koridoru açılacak, dağılmaya ilişkin zaman tanınacak, buna ilişkin bir süre var mı? Yok. Böyle bir durum polisin müdahalesini haklı kılar mı?"

'BERKİN İÇİN ADALET İSTİYORUZ'

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, duruşma öncesi Berkin Elvan'ın ailesi adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri de katıldı. Taksim Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Katillerin hesap vermesini beklediğimiz Berkin'imizin davasında 20 duruşmanın ardından sona yaklaşıyoruz. 8 senedir Berkinimiz için adalet talebimizi, Berkin'in koşup oynadığı sokaklarda, maydanlarda, adalet saraylarında haykırırken beekinimizi vuran polis görevine devam etti. 5 senedir adaletin peşinden koştuğumuz dava sürüncemede bırakıldı. Yeni bir heyet atansa da bu davanın tarafsızlığı şüphelidir. Sanık Fatih Dalgalının 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edildi. Karar verilmesini beklediğimiz bu duruşmada Berkin için adalet istiyoruz."

Duruşma verilen yarım saatlik aranın ardından sanık polisin savunmasıyla devam etti. 

Sanık polis Fatih Dalgalı, "Gaz fişekleri yüksek derecede ısı çıkarır. Berkin Elvan'ın kafasında yanık izi yok. Ben baştan beri devletime hizmet ettim, etmeye de devam edeceğim. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Sanık polisin avukatı,  Berkin'in kafasında ZET fişeği nedeniyle ısı kaynaklı bir yanık olmadığını söyledi. Sanık avukatı, bunun nedeninin ortaya çıkarılmasını istedi. Avukat, suçun maddi unsurları olmadan müvekkilinin cezalandırılmasının vicdanına sığmadığını söyledi.

Sanık avukatı: "Bir kişinin telefonunun o bölgeden sinyal vermesi o kişinin orada olduğu anlamına gelmez. Telefonunun oradan sinyal vermesi de suçu onun işlediği anlamına gelmez."

Sanık polis, suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti. Mahkeme heyeti, yarım saat sonra hükmü açıklayacağını söyledi. Duruşmaya ara verildi.

Mahkeme, Fatih Dalgalı'yı kasten öldürme suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesiyle 16 yıl 8 ay hapse çarptırdı.