Berkin Elvan davasında yine tutuklama yok!

Berkin Elvan davasında yine tutuklama yok!

Gezi Direnişi’nde polis tarafından katledilen Berkin Elvan davasının 13. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde görülürken, sanıklar yine tutuklanmadı.

İzel Sezer - @izelsezer

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanıp 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan davasının 13. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde başladı.

GÜNCELLEME 12.14

Berkin Elvan davasının 13. duruşması sonrasında İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapıldı.

GÜNCELLEME 11.58

Dava 25 Eylül 2019 günü saaat 10.00'a ertelendi.

GÜNCELLEME 11.25

Duruşmaya ara verildi.

GÜNCELLEME 11.14

Sanık avukatının savunmasında gerekli tespitlerin yapılmadığı raporu savunması üzerine Gülsüm Elvan "Sizin yüzünüzden ülkede çocuk kalmadı, katiller" diyerek salonu terk etti.

GÜNCELLEME 11.08

Elvan ailesinin avukatı Çiğdem Akbulut: "Jandarma kriminalin yapmadığı şu tespitin yapılması gerekiyordu: Burada uygun olan atış duvara veya yere sektirmek, 15-20 derece ile yapmaktır. Ama bu çocuk vuruldu, dolayısıyla 15-20 dereceden daha az bir açıyla vurulduğu açıktır, takdiri dava heyetine kalmıştır. Ne yazık ki jandarma kriminal bu tespiti yapamadı ama biz elimizdeki somut belgelerle bunu ortaya çıkartabiliyoruz."

GÜNCELLEME 10.56

Berkin Elvan ailesinin avukatı Can Atalay: "Bu raporda atışı kimin yaptığı anlaşılmış durumda fakat raporda eksiklikler var. Keşfi yapan kurulunuz raporda 4 soru sordu. Tanığın beyanına göre rapor 50 metre diyor, görüntü 60 metre diyor. Biz 65 metreden az olduğunu söylemiştik o yüzden rapor bizi haklı çıkartıyor.

Keşif esnasında jandarma ve polis arasında geçen 'fişek niteliği' tartışması bize kasta gidebileceğini gösteriyor. Atışın 15-20 derece ile yapılmamış olduğu raporda çok açık. Birinci ZET'çi değil, İkinci ZET'çi ateş ediyor, ikinci ZET'çi Fatih Dalgalı. Bu dosya, amirlerle ilgili bir hüküm vermeyeceği için eksik. Bu dosya, 'Emri ben verdim' diyenler için hüküm vermeyeceği çok açık."

Sanık avukatları Can Atalay'ın soruları üzerine Atalay'a bakarak gülmeye başladı. Atalay'ın hakimin telefonla oynadığını söylemesi üzerine hakim bağırarak kendini savunmaya başladı.

GÜNCELLEME 10.44

9. birlikte Fatih Dalgalı ile beraber çalışan ve daha önce ifade vermeyen ikinci tanık Bekir Koçak, duruşmaya Antalya'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBIS) ile bağlandı. Koçak'ın ifadesi şu şekilde:

"Ben yeni devrolduğum için araç koruma görevindeydim, aşağıya hiç inmedim. Olayın olduğu yere hiç gitmedim, arabadan ayrılamayız. Araba metrobüs durağında duruyordu. Fatih Dalgalı'yla 7-8 ay beraber çalıştık. İzletilen görüntülerdekileri tanımıyorum."

Hakimin Fatih Dalgalı'nın fotoğrafını göstermesi üzerine tanık Koçak, Fatih Dalgalı'yı "fotoğraftan çıkartamadığını" söyledi.

GÜNCELLEME 10.35

Tanıkların dinlenilmesine başlandı. Tanık Önder Demir:

"Sabah 07.00'a doğru Mecidiyeköy'de görevliydim. Oradan şubemizin önünden Okmeydanı'na geçmemiz söylendi. Panzeri Gökhan kullanıyordu. Olay yerine gitmedim, olaydan haberim yoktu. ZET'çi polislerin hiçbirini tanımıyorum. Fotoğraftaki ve videolardaki kişiyi (Fatih Dalgalı) tanımıyorum. Görev yaptığım yerden gece 02.00'a doğru ayrıldım. Olayı haberlerden duydum."

--------------------------------------------------------------------------------------

DAVA SÜRECİNDEKİ SON GELİŞMELER

Berkin Elvan’ın faili polis Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davada altı yıl sonra yapılan keşfin raporu dosyaya geldi.

Yargılamayı yapan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla Berkin Elvan’ın ölümünden 6 yıl sonra 10 Nisan 2019’da olay yerinde keşif yapıldı. Keşifte olay yerinin krokisi çıkarıldı, ölçümlemesi yapıldı. Böylece ZET (biber gazı kapsülü silahı) ile atış yapılan noktaların tespit edilmesi, atış noktası ile vurulma noktasının tespit edilmesi amaçlandı. Raporda, aynı zamanda sanık polisin atışla ilgili “kusur oranının” belirlenmesinin de istenildiği belirtildi. 

ARALARINDAKİ MESAFE 50-60 METRE

Keşfe ilişkin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Berkin Elvan ile atış yapan iki polisin arasında 59 ve 60 metre olduğu tespit edildi.

Raporda, ZET tüfeği ile ilgili bilirkişi değerlendirmesine de yer verildi. Tüfeğin 45 metre etkili, 150 metre azami menzili olduğu aktarıldı. Silahın kullanımı esnasında verilecek açıyı ölçecek herhangi bir aparatın bulunmadığının belirtildiği raporda, açının arazi, rüzgar, mesafe unsurları göz önüne alınarak el kararı ile ayarlandığı anlatıldı. Tüfekte kullanılan mühimmatların hızının kullanıcı personel tarafından ayarlanmasının mümkün olmadığı aktarıldı. 

Tüfeğin gösterici grup ile müdahale kuvvetinin arasındaki mesafenin 50 ila 150 metre olduğu durumlarda kullanılabileceği, topluluğun gerisine ve yanlarına doğru atış yapılması gerektiği belirtildi. 

Raporda, gaz tüfekleri ve mühimmatına ilişkin görsellere de yer verildi ve Berkin Elvan’ın hangisiyle yaralandığının tespit edilemediği aktarıldı. 

‘15-20 DERECEYLE ATIŞ YAPILMASI UYGUNDUR’

Tüfeğin 45 derecelik açıyla tutularak atış yapılması gerektiğinin belirtildiği raporda, olay günü polislerin bulunduğu yer ile Berkin Elvan’ın yaralandığı yer arasındaki caddenin aşağıya doğru eğimli olduğu hatırlatıldı ve şu değerlendirme yapıldı:

“Sözkonusu olay yeri özellikleri ve mesafeler göz önüne alındığında 15 ila 20 derecelik bir açı ile atış yapılmasının uygun olduğu değerlendirilmektedir.”

Raporda, “olay yeri ve mesafeler göz önüne alındığında, duvara çarpıtmak veya zeminden sektirmek suretiyle atış yapılmasının da uygun olduğu” da belirtildi. 

‘YETERSİZ KALDIK’

İncelenen görüntülerde ZET kullanan iki polisin kaç derecelik açıyla atış yaptıklarının tespit edilemediği anlatıldı. 

Raporda son olarak, gaz tüfeği bilirkişilerinin sadece gaz tüfeği kullanıcısı olduklarından, olayda kusur oranlarının tespitinde yetersiz kaldıkları aktarıldı. Bilirkişiler, Jandarma genelinde gaz tüfeği eğitimlerinin yapıldığı İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığı’ndaki usta öğrencilerin veya Adli Tıp Kurumu’nun kusur oranlarının tespiti için uygun oldukları belirtildi.