Berkin Elvan davasında 11. duruşması görüldü: Sanık polis yine tutuklanmadı

Berkin Elvan davasında 11. duruşması görüldü: Sanık polis yine tutuklanmadı

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanıp hayatını kaybeden Berkin Elvan davasının 10. duruşması bugün İstanbul Adalet Sarayı'nda görüldü. Dava, 8 Mayıs tarihine ertelenirken, sanık polis yine tutuklanmadı.

İleri Haber

Güncelleme 13.00

Duruşma sonrası, avukatlar ve Elvan ailesi, gelinen durum hakkında basına değerlendirmede bulundu.

Berkin Elvan'ın Babası Sami Elvan, "6 yıl ve 11.celse sonunda tutuklanma olmasa da bir gelişme yaşandı ve adli tıp raporları elimize geldi. Biz adalet arayışımızı korkmadan sürdüreceğiz" dedi.

Sami Elvan'ın ardından söz alan Avukat Çiğdem Karabulut ise keşif taleplerinin kabul edildiğinin altını çizdiği açıklamasında, "10 Nisan için olay yeri keşif kararı aldırmayı başarabildik. Sanık polis memurlarının tutuklanmama gerekçesi ise devamlı davalara katılım göstermesi oldu. Berkin Elvan'ın avukatı Can Atalay hakkında Gezi direnişine katıldığı için ağırlaştırılmış müebbet cezası ile dava açıldı. Biz bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Güncelleme 12.25

Ara karar verildi. Duruşma 8 Mayıs 2019 tarihine ertelenirken, sanık Fatih Dalgalı yine tutuklanmadı. 

Ara kararda, “Sanığın tutuklanması yönündeki talebin sanığın duruşmaları takip ediyor olması, yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesinin bulunmaması" ifadeleri yer aldı.

Öte yandan, keşif talebi kabul edilirken, 10 Nisan’da saat 10.30’da olay yerinde keşif icrası yapılacağı ve bilirkişilerin resen refakata alınacağı bildirimi yapıldı.

Güncelleme 11.45

Avukat Atalay'ın ardından Avukat Çiğdem Akbulut'un beyanlarına geçildi. Akbulut, Berkin'in avukatlarının birçoğunu şuan tutuklu olduğunu hatırlatarak başladığı ifadesinde, sanık Fatih Dalgalı'nın tutuklanmasını talep etti.

Akbulut, şunları söyledi:

"Önce HTS kayıtları ortaya koydu, 'Oraya gitmedim’ diyen Fatih Dalgalı’nın Petek marketin önünde sinyallerini tespit etti kayıtlar. Bugünkü tanık Bayram Gözükara’nın dediği çok önemli. Fatih Dalgalı’nın üniformalı fotoğrafını tanıyıp alttaki kravatlı fotoğrafını tanımadı; çünkü değişmeye çalışıyor. Orada gözlük takıyor, tipi değişmiş. Bu sanığın bugün burada SEGBİS ile bağlanması kaçmadığını göstermiyor; görüntüsü ile, her şeyi ile kaçan sanık Fatih Dalgalı’nın tutuklanmasını talep ediyorum.

Akbulut'un beyanlarının ardından, duruşmaya ara verildi.

Güncelleme 11.20

Avukat Can Atalay'ın beyanlarına geçildi. Atalay, "Dosya bu sanık ve ona doğrudan emir verdiği amiri açısından nettir, bugün dinlenen tanık Hasan Pekşen'in ifadeleri ile de bir kez daha doğrulanmış oldu" dedi.

Atalay, beyanları sırasında gülerek telefonla ilgilenen hakime, "Hakime Hanım mahkeme ile ilgilenirse devam edeceğim" diyerek tepki gösterdi. Bu sözler üzerine, Atalay ile hakim arasında gerginlik çıktı. Hakim, Atalay'a "Haddini bil" dedi.

Tartışmaya mahkeme heyeti başkanı müdahale etti. Atalay, sözlerine süreç boyunca yargılananın Berkin’in katilleri değil de ailesi olduğunu vurgulayarak devam etti.

Gülsüm Elvan’ın kolunun kırılmasının konu olduğu soruşturmayı ayrıntılarıyla anlatan Atalay, “Tüm her şey ortada olmasına rağmen Gülsüm Elvan’ın kolunu kıran polis hakkında takipsizlik kararı verildi. Burada katiller değil, Elvan ailesi ve yakınları yargılanıyor” dedi.

Güncelleme 10.50

Duruşma, tanık Bayram  Gözükara'nın beyanlarıyla başladı. Gözükara SEGBİS ile duruşmaya bağlandı.

Tanık Gözükara, sanık Fatih Dalgalı'nın üst dönemi olduğunu ve bu sebeple tanımadığını söyledi. Emirleri ise grup şefi Yusuf Uyanık'tan aldığını belirtti.

Gözükara, Gezi direnişi dönemi mesleğinin ilk yıllarında olduğunu belirterek "Kafam çok karışıktı, tam pişmemişliğin verdiği şey ile hatırlamıyorum" şeklinde konuştu. 

Fatih Dalgalı'yı teşhis edemeyen Gözükara, Avukat Çiğdem Akbulut'un "Kimleri hatırlıyorsunuz" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Ben nasıl hatırlayayım, 20 kişiydik herkesin nerden geldiğini, ne yaptığını adını hatırlayamam, bunu nerden bileyim?"

Gözükara'nın ardından o dönem ZET'çi olarak, Gezi Parkı civarında görev yaptığı belirtilen Hakan Pekşen'in beyanlarına geçildi.

Pekşen, olay gecesi görev için Taksim, Cevizlibağ, Okmeydanı E5 tarafına gittiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Petek marketten 200-300 metre yukarıdaydık, olayın yaşandığı Petek marketi videolardan gördüm ve oraya hiç gitmedik. Zaten Petek Market’i de müdahale edenleri de gösterici grubu da görmüyorsunuz; göremedim. Tekrarlıyorum, Petek Market’e gitmedi benim grubum. 10 gibi Okmeydanı viyadüğün dediğim gibi e5’in oraya gittik, orada başka gruplar vardı ama kim hangi gruplardı bilmiyorum."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanıp 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan davasının 11. duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Davaya Elvan ailesinin yanı sıra, HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Oya Ersoy, Musa Piroğlu; EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel; Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Gedik katıldı. Ayrıca, “Berkin Elvan’ın cenazesine katılmak” gerekçesiyle 1 yılı aşkın süre tutsak edilen Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş da destek verdi.

Geçtiğimiz celsede avukatlara ve mahkeme heyetine ulaşan bilirkişi raporu, görüntülerde Berkin'i vuran kişinin %75 oranında sanık polis Fatih Dalgalı olduğunu ortaya çıkartırken mahkeme heyeti, Dalgalı'nın duruşmaları takip etmesi ve kaçma şüphesi uyandırmamasını gerekçe göstererek tutuklama talebini reddetmişti.

İfade veren tanık polislerin hepsi ise verdiği ifadede çok uzun süre beraber çalıştığı sanık Dalgalı'yı tanımadığını veya teşhis edemediğini iddia etmişti.