Berkin Elvan anmasında polis ablukası

Berkin Elvan anmasında polis ablukası

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan mezarı başında anıldı.

İleri Haber

Gezi Direnişi'nde polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurularak katledilen Berkin Elvan, ölümünün 4. yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve derneğin katılımıyla yapılan anma İstanbul'daki Feriköy Mezarlığı’nda saat 14.00’te başladı.

Anma öncesi mezarlık polis tarafından abluka altına alındı. Anne Gülsüm Elvan ve baba Sami Elvan aranmak istendi.

Anma sırasında İbrahim Halil Elmas adlı yurttaş elindeki dövizler gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

'EN BÜYÜK KATİL EN BÜYÜK KOLTUKTA OTURUYOR'

Anmada konuşan baba Sami Elvan şunları söyledi:

Diyorlar ki bizim ülkemizde adalet var. Bizim ülkemizde adaleti görüyoruz, hem benim çocuğumu getirip burada toprağa verdiler hem de benim evimin önünden geçerek beni tahrik ediyorlar. Şimdiyse gelip mezarına barikat kurmuşlar. Bu insanlık mı? Ben 5 yıldır bu acıyı yaşıyorum. 5 yıldır hiç kimseyi incitmedim, öncesinde de incitmedim. Bizden ne bekleniyor? Başka bir çocuk daha mı vermemiz gerekiyor? Bunun bedeli nedir? Bu ülkede bedel ödeniyorsa biz ödedik. Başka bedeller mi ödememiz bekleniyor? Biz istiyoruz ki, bu ülkede başka Berkinler ölmesin, çocuklar büyüsün, çocuklar şeker de yiyebilsin. Berkin katilini de herkes biliyor. 5 duruşma görüldü ve biz 5 duruşmadır adalet sarayından boş dönüyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.

Herkes görüyor, herkes biliyor, katil belli, katil net. En büyük katil de en büyük koltukta. 'Emri ben verdim' dedi, 'benim polisim destan yazdı' dedi. Benim çocuğumun katili budur. Emri sen verdiysen, katil sensin. Ne zaman yargılanacak bu kişiler?"

'16 KİLONUN AĞIRLIĞINI TARTAMAZLAR'

Anne Gülsüm Elvan ise, "Rabia'ya ağladılar, bizim çocuğumuzu terörist ilan ettiler. Ben sadece şunu istiyorum; çocuğumun katilini versinler bana, başka çocuklar öldürülmesin. Ama şunu da unutmasınlar, 14 yaşında bir çocuğun, 15 yaşına basarak, 16 kilo düşmesi, onların omuzlarına ve adaletine öyle bir ağırlık koydu ki, bu ağırlığı tartamazlar" diye konuştu.

Anma mezarlık girişine kadar yapılan yürüyüş ve '15'inde bir fidan Berkin Elvan' sloganlarıyla sona erdi.

ANKARA'DA POLİS SALDIRISI

Berkin Elvan için Ankara Konur Sokak'ta yapılan anma eylemine polis saldırdı.

Eyleme katılan yurttaşlar polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

İLERİ HATIRLATIYOR

Berkin Elvan, Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı'ndaki evinden çıkıp ekmek almaya giderken polisin kafasına ateşlediği gaz kapsülünün isabeti sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 15 yaşında, 16 kilodayken 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti.

Berkin Elvan'ın katledilmesine ilişkin soruşturmada 42 şüpheli polis hakkında takipsizlik kararı verilerek yalnızca 1 polis hakkında "olası kasıtla adam öldürmek"ten dava açıldı. Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin 3,5 yıl sonra tamamlanan soruşturmada polis Fatih Dalgalı'nın yargılanması 'ertelenerek' devam ediyor.