Belgeyi imzalamayanlar işten çıkarıldı

Çapa Tıp Fakültesi'nde adil ücret talebiyle yaptıkları iş bırakma eylemleri sonrası, taşeron şirket tarafından dayatılan “eylemden pişmanım” yazılı belgeyi imzalamayan 5 kişi işten çıkarıldı.

Meryem Yıldırım - İleri Haber

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde taşeron firma bünyesinde çalışan 5 işçi kadro hakkı, ücret kesintilerinin geri ödenmesi ve sağlıklı çalışma koşulları için yaptıkları iş bırakma eylemi sonrası hastane bünyesindeki taşeron şirketin kendilerine dayattığı “eylemden pişmanım, özür dilerim” yazılı yasadışı belgeyi imzalamadığı için işten çıkarıldı. Aralarında Taşeron İşçileri Derneği Genel Başkanı İsmet Çeçe’nin de olduğu 5 işçinin işlerine '”provokatörlük” ve “işçileri greve teşvik etme” gerekçeleriyle İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimliği'nin talimatıyla son verildi.

Hastanenin çeşitli servislerdeki ameliyathanelerinde çalışan işçiler, yönetimin kendilerine verdikleri ücretlerin iyileştirilmesi yönündeki sözlerin tutulmaması nedeniyle 19.01.2015 tarihinde eyleme geçmişti. Eylem sürecinde hastane yönetiminin işten atma tehditleri sonrası işe dönen işçiler 'pişman olduklarını, özür dilediklerini' belirtmeleri istenen onur kırıcı ve yasadışı bir savunma yazmaya zorlanmıştı. Hastane yönetimi tarafından hazırlanan ve işten atma tehdidiyle zorla imzalatılmaya çalışılan İleri Haber’in gündeme taşıdığı bu belgeyi imzalamayı reddeden Kadir Ağsu, Murat Hürol, İbrahim Çoban, Cemal Bilgin ve İsmet Çeçe işten atıldı.

YASADIŞI BELGEYİ HASTANE YÖNETİMİ HAZIRLADI

Edindiğimiz bilgilere göre işçilerden imzalanması istenen yasadığı belge İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi İnsan Kaynakları Süreç Yöneticisi Prof. Dr.Mustafa Erelel ve Türk Sağlık-Sen şube başkan yardımcısı Turgay Kara hazırladı. Belgeyi imzalamayan Genel Cerrahi Ameliyathanesi’nde çalışan Murat Hürol, Kadir Ağsu ve İbrahim Çoban ile Nöroloji Servisi’nde çalışan Cemal Bilgin ve Göz Ameliyathanesi’nde çalışan İsmet Çeçe işten çıkarıldı. Aynı zamanda Taşeron İşçileri Derneği (Taş İş Der) Genel Başkanı olan Çeçe İleri Haber’e işten çıkarıldıklarını dün öğrendiklerini açıkladı. “Eylemden pişmanım” yazılı skandal belgeyi imzalamadıkları için işten çıkarıldıklarını belirten Çeçe çalıştıkları taşeron Vurallar Şirketi’nin yaptığı baskıları şöyle anlattı:

“YA BU BELGEYİ İMZALARSIN YA DA İŞTEN ÇIKARTIRIZ”

“Vurallar Temizlik Şirketi bugün bana 'Ya bu tutanağı imzalarsın ya da çıkışını vereceğiz' dedi, ben de 'Ben arkadaşlarımı yalnız bırakmam çıkarırsanız çıkartın. Hep birlikteyiz' dedim. Saçma sapan bahaneler ürettiler bizi çıkarmak için. Mustafa Erelel’e gittik. Erelel’in tavrı Cumhurbaşkanı’nda yoktu. Terbiyesiz tavırlar yaptı bize karşı. Bizi muhatap alıp konuşmadı bile. İdareci bu adam. Bizim dertlerimize çare bulacağına işten çıkardı. İnanın herkes ektiğini biçecek. TTB 2. Başkanı Dr. Mehmet Raşit Hoca (Tükel) gidip Erelel’le konuştu. Ona gerekçe olarak 'Bunlar provokatör' demiş. Mono Blok Amiri Turgay Kara’ya işten çıkarma yetkisi vermişler. Bizim işten çıkarılmalarımızda onunda imzası var. İdare amirinin işi işten çıkarma değil. İdari ve teknik işler. Tehditlerle insanları mobinglerle, tutanaklarla, insanları caydıran bu adam zaten. Bu adam aynı zamanda Türk Sağlık Sen Çapa temsilcisi.”

“BİR GECEDE SENDİKAMIZ DEĞİŞTİ”

Çeçe dün değişen bir yasayla sendikaları Tez Koop İş’ten (Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası) üyeliklerinin düştüğünü aktardı. “Sisteme girdik, baktık ki üyeliklerimiz düşmüş. Biz her şirketimiz değiştiğinde sendika değiştireceğiz. Şimdi Genel İş’e (Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası) geçmeyi düşünüyoruz.

Taş İş Der Başkanı İsmet Çeçe

“ÇAPA YÖNETİMİ HIRSIZ, İŞÇİYİ YİYİP BİTİRİYOR”

“Bunlar hırsız. Çapa yönetimi işçiyi yiyip bitiriyor. Bu paralar yöneticinin, idarecinin cebine giriyor. Biz haklıyız, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Genel İş, Taş İş Der, TTB, SES bunlar Pazartesi günü hastane önünde yapacağımız eyleme bize destek verecekler.

PAZARTESİ DİRENİŞ ÇADIRI KURULUYOR

İşten çıkarmalar sonrası oluşturulan direniş komitesi 26 Ocak Pazartesi günü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Monoblok önünde saat 12.00’ direniş çadırı kuracak. Direniş komitesi SES Aksaray Şubesi, DİSK Genel- İş, İstanbul Tabip Odası, Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Taş İş Der, İşçi Sözü Bülteni ve FKF’nin de aralarında olduğu Çapa öğrencilerinden oluşuyor.

İlgili Haberler:

Çapa'da işçilere 'eylemden pişmanım' tutanağı

Çapa'da resmen insan ticareti yapılıyor