‘Belediyenin borçlarını ödemek için Ayvalık’ı parsel parsel satıyorlar’ iddiası!

‘Belediyenin borçlarını ödemek için Ayvalık’ı parsel parsel satıyorlar’ iddiası!

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in, belediyeye ait borçları ödemek için arsa sattığı iddia edildi. İddiayı gündeme getiren Belediye Meclis Üyesi Cengiz Dikici, arsa satmak yerine gereksiz harcamalardan kaçınmak gerektiğine dikkat çekti.

Gerçek Kadraj’dan Taylan Kuşdoğan’ın haberine göre, Ayvalık Belediye Meclisi tarafından 07.07.2021 tarihinde alınan karar üzerine satışa çıkarılacak olan parseller 7 Eylül 2021 tarihinde yapılacak olan ihale ile satışa sunulacak. İhale ilanında belirlenen tutar 18 Milyon. Belirlenen muhammen bedele göre arsaların metrekaresi ortalama 1744 liraya satılacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi S. Cengiz Dikici, “Yerel yönetimler genel yönetimle koordineli çalıştığında veya aynı partiden olduklarında fazla sıkıntı yaşamıyorlar ama muhalefet partileri elbette ki belli sıkıntılar yaşıyorlar. Bu durum bugüne özgü değil. Evet önceden bu kadar partizanca davranılmıyordu denebilir doğru. Yalnız yerel yönetimlere aday olanlar bu durumu en başından bilerek aday oluyorlar. Belediyeler hizmet üretmek için bir şeyler yapacaksa elindeki varını yoğunu satarak değil, gelir getirici etkinliklerde bulunarak bir gelir sağlamaları lazım. Sadece Ayvalık değil yakın çevreye baktığımızda mesela Edremit’te takır takır arsa satıyor. Birçok belediye satıyor. Bu doğru değil!” dedi.

'ÖNCE GİDERLERİ PLANLAMAK LAZIM'

Belediyenin gelir ve giderleri dengelemesi gerektiğini vurgulayan Dikici, “Belediyeler arsa satıp gelir sağlamak yerine gelir ve gider dengesini kurmak durumundalar. Gelir ve gider arasında bir dengesizlik varsa önce giderlerini planlaman lazım. Örneğin; personel giderin fazlaysa burada bir planlama yapman lazım. Bu personelleri de işten çıkarmadan onlara istihdam alanları açarak bu dengeyi kurman lazım.” ifadelerini kullandı.

'GEREKSİZ HARCAMALARI KISIN'

Gereksiz yerlere gereksiz harcamalar yapıldığını belirten S. Cendiz Dikici, gereksiz yerlere gereksiz harcamalar yapıldığını belirterek şunları söyledi:  “Çok gereksiz yerlere çok gereksiz harcamalar yapılıyor. Bu gereksiz harcamaları kısarak, makam araçlarını kısarak gider dengesi sağlanabilir. Bunları yaptıktan sonra gelir amaçlı konserler yapılabilir, halk ekmek gibi iştirakler kurulabilir.

'İŞÇİNİN PARASINI KESİP HİZMET YAPILMAZ'

"Şimdi mesela belediyenin sigorta vb. borçları oluyor. Burada asıl konu bu borcun nasıl oluştuğudur. Sigorta paraları, işçi paraları gibi şeyler tasarruf kaynağı gibi algılanıyor bu yanlış. İşçinin parasını vermiyor, sigortaları yatırmıyor sonra buradan kestiği paralarla görünürde hizmet yapılıyor."

'ELİNDEKİ AVUCUNDAKİNİ SATARAK BORÇ ÖDEME OLMAZ'

"Halka hizmet edeceksen kaynak yaratmak zorundasın. Bu kaynak elinde avucunda ne var ne yok satarak olmaz. Şimdi bu satılan alanların çoğu değerlendirilebilecek alanlar. Bırak kiraya vermeyi üzerine bina yapıp satsa daha çok para kazanır. Mesela Altınova’daki satılan yerler 2.000 metrekareden büyük. Bunlar değerlendirilebilecek yerler. Diğer taraftan Cunda Adası’ndaki yerler biraz küçük ama üzerine otel veya pansiyon yapsa ve işletmeye verse daha çok para kazanır ve sürekli bir gelir olur. Ben Büyükşehir’de de ilçelerde de olsa arsa satışına sıcak bakmıyorum. Bu konuyla ilgili meclis toplantılarında genellikle ret oyu veriyorum. İki şey bana ters geliyor; birincisi bu şekilde ellerindeki gayrimenkulleri satıp gelir sağlamak, ikincisi de borcu borçla kapatmaya çalışmak. Şimdi görev süren 5 yıllık ama 20 yıl vadeli borç alıyorsun ve bu şekilde senden sonra gelecek olanın 3 dönemi de ipotek altına sokmuş oluyorsun.”

 

 

DAHA FAZLA