Bekçilere zor ve silah kullanma yetkisi veren yasa yürürlüğe girdi

Bekçilere zor ve silah kullanma yetkisi veren yasa yürürlüğe girdi

Yaklaşık 21 bin bekçiye zor ve silah kullanma yetkisi veren yasa yürürlüğe girdi.

AKP ve MHP'nin oylarıyla Meclis'ten geçirilen, yaklaşık 21 bin bekçiye zor ve silah kullanma yetkisi veren yasa Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bekçilerin yetki, görev ve çalışma usullerini belirleyen 18 maddelik Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu, Resmi Gazete’de yayınlandı.

KİŞİLERE MÜDAHALE EDEBİLECEKLER

Gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan ve yaklaşık 21 bin bekçiyi kapsayan kanuna göre, çarşı ve mahalle bekçileri devriye gezebilecek, kimlik sorabilecek, şüpheli durumlarda kişileri durdurup yine şüphe halinde kişilere müdahalede bulunabilecek.

Alınan yeni kararlardan bazıları şu şekilde:

-Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek

-Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.

-Kanuna göre, çarşı ve mahalle bekçilerine en az 3 ay süreli temel ve hazırlayıcı eğitimler verilecek.

-Bekçiler, görev bölgelerinde ve çalışma saatleri içinde kişileri, araçları durdurabilecek, kimlik sorabilecek.

-Yardıma ihtiyaç duyduğu değerlendirilen, şiddet mağduru veya şiddete, istismara uğrama riski taşıyan kadın ve çocukları, kimsesizleri, engellileri ve acizleri en yakın genel kolluk birimlerine teslim edecek bekçiler, büyük tehlike arz eden yangın ve su baskını gibi afetlerde mahalle sakinlerini derhal uyarmakla görevli olacak.

-Bekçiler, uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı veya kullanıldığından, kumar oynandığından ya da fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerleri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.