'Bekçi yasası Meclis Genel Kurulu'ndan geçmedi' diyen gazeteciye 579 lira para cezası!

'Bekçi yasası Meclis Genel Kurulu'ndan geçmedi' diyen gazeteciye 579 lira para cezası!

Beşiktaş'ta bekçiler tarafından GBT'ye alınan bir gazeteci, bekçilere kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda onaylanmadığını ve kimlik kontrolü yapamayacaklarını söylemesinin ardından karakola götürülerek 579 lira para cezasına çarptırıldı.

İzel Sezer - @izelsezer

Ocak ayının sonunda, TBMM İçişleri Komisyonu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen bekçilere yeni yetkiler tanıyan kanun teklifinin, bu hafta Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenirken; Beşiktaş'ta bekçiler tarafından GBT'ye alınan bir gazeteci, bekçilere kimlik kontrolü yapamayacaklarını söylemesinin ardından karakola götürülerek 579 lira para cezasına çarptırıldı.

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Türkali mahallesinde gerçekleşen olayda, Ersan Kınık isimli gazeteci evine girmek üzereyken iki çarşı ve mahalle bekçisi tarafından durdurularak Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulamasına alınmak istendi. Kınık'ın bekçilerin kimlik sorma yetkisini içeren kanun teklifinin henüz Meclis Genel Kurulu'nda oylanmadığını ve Resmi Gazete'de yayımlanmadığını söylemesi üzerine bekçiler, olay yerine polis ekiplerini çağırdı.

SAVCILIĞA ÇIKARMAKLA TEHDİT ETTİ

Çağırılan ekip aracından inen komiser yardımcısının yasanın Meclis'ten geçtiğini iddia etmesi üzerine bekçilere söylediklerini tekrarlayan Kınık, komiser tarafından "gereksiz yere zorluk çıkarmakla" itham edildi ve savcılığa çıkarılmakla tehdit edildi.

'KANUNSUZLUK YAPIYORSUNUZ' DEDİ, 579 LİRA CEZA YEDİ

Komiser yardımcısının olay yerinden ayrılmasının ardından başka bir polis ekibi gelerek Kınık ve beraberindeki iki bekçiyi Beşiktaş Karakolu'na götürdü. Burada tutanak tutulmasının ardından henüz yasalaşmamış bir kanun teklifiyle yapılmaya çalışılan uygulamaya karşı durduğu için Kınık'a kabahatler kanunu kapsamındaki 32. ve 40. maddeye istinaden 392 TL ve 187 TL olmak üzere iki ayrı idari para cezası uygulandı.

Karakoldan sabaha karşı bırakılan Ersan Kınık, yapılan bu haksız uygulamaya karşı gelen yurttaşların para cezası gibi bir yöntemle gözünün korkutulmaya çalışıldığını ve gerekli hukuki mücadeleyi sürdüreceğini vurguladı.