Behice Boran mezarı başında anılacak

Behice Boran mezarı başında anılacak

Anmayla ilgili yapılan duyuruda, "Türkiye sosyalist hareketinin öncülerinden Behice Boran’ı ölüm yıl dönümünde Zincirlikuyu’daki mezarı başında anacağız" denildi.

İleri Haber

Türkiye sosyalist hareketinin ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) unutulmaz önderlerinden Behice Boran ölümünün 31. yılında yarın (10 Ekim) Zincirlikuyu Mezarlığı’nda anılacak.

Saat 12.30’da yapılacak anmayla ilgili TİP tarafından bir duyuru yapıldı. Duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“Selam olsun dünyanın ve Türkiye’nin aydınlık geleceğine” diyerek hayatı boyunca emperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı dimdik ayakta duran, Türkiye’nin ilk kadın parti genel başkanı olan ve Türkiye sosyalist hareketinin öncülerinden Behice Boran’ı ölüm yıl dönümünde Zincirlikuyu’daki mezarı başında anacağız.

Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Mücadelesi mücadelemizdir.”

BEHİCE BORAN KİMDİR?

1 Mayıs 1910 tarihinde Bursa'da dünyaya gelen Behice Boran, Kurtuluş Savaşı sırasında Bursa'nın Yunan askerleri tarafından işgali üzerine ailesiyle İstanbul'a göç etti. Lise öğrenimini Amerikan Kız Koleji'nde 1931 yılında tamamlayan Boran, bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra ABD'deki Michigan Üniversitesi'nde burslu olarak sosyoloji eğitimi almaya gitti. 

1939'da Türkiye'ye dönen Boran, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Sosyoloji bölümünde doçent olarak görev yapmaya başladı. Bu dönemde diğer örğretim görevlisi arkadaşlarıyla birlikte Yurt ve Dünya ile Adımlar dergilerini çıkarmaya başladı.

1948'de siyasi görüşleri nedeniyle üniversiteden uzaklaştırılan Boran, 1950 yılında kurucusu ve başkanı olduğu Barışseverler Cemiyeti'nin dönemin Menderes hükümetinin Kore'ye asker göndermesini kınayan bildirisi gerekçe gösterilerek 15 ay hapis cezası aldı.

1962'de Türkiye İşçi Partisi'ne üye olan Boran, 1965 seçimlerinde Şanlıurfa'dan milletvekili seçildi. 1970 yılındaki parti kurultayında TİP Genel Başkanı seçilen Boran, 12 Mart 1971 muhtırası ile birlikte tutuklandı ve TİP kapatıldı.

15 yıl hapis cezası alan Boran, 1974 yılında ilan edilen genel aftan yararlanarak serbest kaldı. Boran, 1975'te tekrar kurulan TİP'in genel başkanı seçildi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından kısa süre ev hapsinde tutulan Boran, daha sonra yurtdışına çıktı.

1981'de yurttaşlıktan çıkarılan Boran, TKP ile TİP'in birleşme çalışmalarının yürütüldüğü sırada 10 Ekim 1987'de Brüksel'de hayatını kaybetti. Cenazesi Türkiye'ye getirilen Boran, TBMM ve İstanbul'da düzenlenen törenlerin ardından 18 Ekim'de İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.