Behice Boran 109 yaşında

Behice Boran 109 yaşında

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran'ı 109. yaş gününde saygıyla anıyoruz. İşçi sınıfının 'Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü' olan 1 Mayıs, aynı zamanda ilk kadın parti genel başkanı olan Boran'ın da doğum günü...

İleri Haber

Türkiye'nin ilk kadın parti genel başkanı ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran'ı, işçi sınıfımızın 'Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 109. yaş gününde saygıyla anıyoruz.

Yaşamı boyunca sosyalizm mücadelesini davası olarak benimseyen, eşitlik ve özgürlük kavgasına büyük bir inançla sahip çıkarak bunun gereklerini yerine getiren Boran, TİP Genel Başkanı, sosyalist bir kadın, milletvekili, bilim insanı ve barış savunucusudur.

Behice Boran devrimi başarmanın zorunlu olduğunu yaşamı boyunca vurgulamış, umudun işçi sınıfında, işçilerin, emekçilerin partisi Türkiye İşçi Partisi'nde olduğunu savunmuştur.

Sermaye sınıfına ve onun temsilcilerine karşı sosyalist iktidar mücadelesi verilmesinin, her hal ve şartta sosyalistlerin görevi olduğunu her zaman dile getiren Boran, sermaye ile hesaplaşıp, siyasi iktidarı hedefe koyacak olan, işçi sınıfının çıkarlarını savunan bir partinin önemine vurgu yapmıştır.

BEHİCE BORAN KİMDİR?

1948 yılında siyasi görüşleri nedeniyle Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ndeki görevinden uzaklaştırıldı.

1950 yılında Türk Barışseverler Cemiyeti kurucu üyeleri arasında yer aldı ve cemiyetin başkanı oldu. Kore'ye asker gönderilmesine karşı çıkan bir telgrafı Meclise göndermesi ve aynı konuyla ilgili bildiri dağıtması nedeniyle bir grup arkadaşı ile birlikte tutuklandı.

On beş ay hapis cezasına çarptırıldı. 1953'de tekrar tutuklandı, 1954'de tahliye oldu. 1962 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne giren Boran, 1965 seçimlerinde Urfa milletvekili olarak Meclis'e girdi.

1970 yılında Türkiye İşçi Partisi'nin genel başkanı oldu. 12 Mart sonrası 15 yıla mahkum oldu. 1971 askeri müdahalesiyle kapatılan Türkiye İşçi Partisi'ni, arkadaşlarıyla birlikte 1975'de yeniden kurarak genel başkan oldu.

12 Eylül 1980 darbesiyle TİP yeniden kapatıldı, Behice Boran da kısa bir gözaltından sonra yurtdışına çıktı.

Haziran 1981'de yurda dön çağrısına uymadığı gerekçesiyle Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Boran öldüğünde yetmiş yedi yaşındaydı. 1980 yılından beri siyasi mülteci olarak Belçika'da bulunuyordu.