Bedellide askerlik süresi kalkacak mı?

Bedellide askerlik süresi kalkacak mı?

AKP'nin hazırladığı bedelli askerlik teklifinde yer alan süreye ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Bedelli askerlikle ilgili yarın Meclis Komisyonu'ndaki görüşme öncesi 28 günlük 'eğitim' tartışmaları sürüyor.

Hürriyet'ten Nuray Babacan’ın haberine göre yarın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen bedelli askerlikte, 28 günlük eğitimin maliyeti 1 milyar, beklenen gelir 6 milyar lira olarak hesaplanıyor.

AKP, 25 yaşın üstünde bedelliden 15 bin lira ödeyerek yararlanacakların sayısını 1 milyon 324 bin olarak açıklamıştı. Bunlardan 400 bininin bedelli için başvuracağı hesaplanıyor. Beklenti gerçekleşirse, 15 bin lira olarak belirlenen bedelliden devlet, 6 milyar liralık gelir elde edecek.

400 bin kişiyi, ‘28 gün temel eğitime’ tabi tutmanın maliyetinin ise kulislerde, kişi başı aylık olarak 2-2 bin 500 lira olduğu dillendiriliyor. Bu durumda, temel eğitim için yaklaşık 1 milyar lira harcamak gerekecek. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, askere alış, terhis işlemleri dahil, 7-8 ayrı grup halinde planlanan bu eğitimin, personel ve bürokrasi açısından yaratacağı külfetin de ayrı bir maliyeti olduğuna dikkat çekiyorlar.

KARAR YİNE ERDOĞAN'IN

AKP kurmayları, ortaya atılan önerileri son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la değerlendirdikten sonra önergelerle yapacakları değişikliklere karar verecekler.

Partide, 28 günlük temel eğitimden vazgeçilmesi yönünde görüş oluşmaya başladı.