BEDAŞ'ta işçiler Cengiz'e karşı direniyor, sendika ‘işinizin başına dönün’ diyor!

BEDAŞ'ta işçiler Cengiz'e karşı direniyor, sendika ‘işinizin başına dönün’ diyor!

Patronun TİS görüşmelerinde uzlaşmaması sonucu YHK’nin verdiği sefalet zammı kararına karşı direnişe başlayan BEDAŞ işçileri, sendikanın işe geri dönme çağrısına karşı “İşi tekrar bırakırız, bu defa sendikaya da bakmayız” diyor.

İzel Sezer - @izelsezer

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (BEDAŞ) toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması üzerine ilk 6 ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5 zam kararı veren Yüksek Hakem Heyeti (YHK) kararına karşı BEDAŞ işçilerinin direnişi devam ediyor.

Cengiz Holding’in patronu olduğu BEDAŞ’ta iktidarın açıkladığı enflasyonun yüzde 17 olmasına rağmen YHK'nin işçilere reva gördüğü yüzde 6’lık zamma karşı iş bırakan işçiler, patronlar tarafından iş bıraktıkları günlerin ücretlerinin kesileceği ve iş bırakılan günlerin zararının tahsil edileceği şeklinde tehdit edildi. Üyesi oldukları Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) tarafından da ‘’işe dönün’’ çağrısı yapılan işçiler, hem patronlara hem de sendikanın tutumuna karşı mücadeleyi sürdürüyor.

SENDİKADAN ‘İŞ BAŞI YAPIN’ MESAJI

Tes-İş, iş kolunun grev yasağında olması ve pandemi gerekçesiyle eylemlere ara verildiğini duyurmuştu. Tes-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Rıdvan Uyar tarafından Yönetim Kurulu adına işçilere atılan mesajlarda ise şu ifadeler yer aldı:

‘’Taleplerimizden asla geri adım atmaksızın, Covid-19 salgını şartlarında özellikle halkımızı sıkıntıya sokmadan işlerimizi iş sağlığı ve güvenliğine her zamankinden daha fazla riayet ederek yapacağız. Fakat geçtiğimiz hafta gösterdiğimiz bu haklı tepkimizi işverence taleplerimiz kabul edilinceye ve insanca yaşama şartları tesis edilinceye kadar tekrar göstermekten de çekinmeyeceğiz. Bu nedenle sahadaki herkes birbiriyle dayanışma içinde kalmalıdır. Hukukun içinde kalarak ve haklı bir mücadele yürüttüğümüzü de unutmadan bu haklılığımızı sonuna kadar muhafaza ederek birlikte mücadele etmeliyiz.’’

İŞÇİLERDEN HAFTANIN İLK ÜÇ GÜNÜ ÇALIŞMALARI İSTENDİ

İleri’ye konuşan direnişteki BEDAŞ işçileri ise “İşi tekrar bırakırız, bu defa sendikaya da bakmayız” diyerek şunları söyledi:

‘’Sendikadan iş başı yapmamız söylendi fakat temsilciler aracılığıyla, verilen işin üçte birini yapmamızı istediler. Bizim aslında burada mücadelemiz hem işverenle hem de sendikayla. Sendikamız pazartesi, salı ve çarşamba günlerinde işlerin üçte birini yapmamızı söyledi. Çarşamba gününden sonraki süreçte ise işi tamamen durdurmamızı istediler.’’

NE OLMUŞTU?

BEDAŞ ile Tes-İş sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine YHK tarafından verilen kararla sözleşmede enerji işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı yüzde 5, ikinci yıl ise yüzde 5+4 zam dayatıldı. BEDAŞ işçileri YHK’nin resmi enflasyonun bile altında kalan düşük zam dayatmasına karşı 30 Nisan’da iş bırakma eylemine başladı.

İş bırakma eyleminin ardından BEDA Enerji şirketi işçilerin iş başı yapmadığı işletmelere noter göndererek, işçilerin grevini kayıt altına aldı. Şirketin işçilere gönderdiği yazıda “… çalışanlarımızın 30 Nisan tarihinde işletmelere gidip, giriş yaptıktan sonra verilen işleri yapmak için göreve çıkmadıkları, yöneticilerince yapılan uyarılara rağmen bu davranışlarını sürdürdükleri görülmüş ve bu husus noter tespiti, tutanak ve görüntü kaydıyla tespit edilmiş olup …” denildi.