BDDK 'kriz ve döviz' konuşulsun istemiyor: 50 kişiye dava açıldı!

BDDK 'kriz ve döviz' konuşulsun istemiyor: 50 kişiye dava açıldı!

BDDK'nın kararlarını yorumlayan ve haber yapan içerisinde, haberi yapan gazeteciler, sanatçı ve ekonomistlerin de olduğu 50 kişi hakkında "devletinin ekonomik düzen ve istikrarını hedef" aldıkları gerekçesiyle dava açıldı.

Bloomberg'te yayınlanan 'ekonomik kriz ve döviz' haberi sonrası BDDK harekete geçti. İçerisinde, haberi yapan gazeteciler, sanatçı ve ekonomistlerin de olduğu 50 kişi hakkında "devletinin ekonomik düzen ve istikrarını hedef" aldıkları gerekçesiyle dava açıldı.

Sözcü'de yer alan habere göre; 10 Ağustos 2018 yılında Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın ekonomik kriz ve dövizdeki dalgalanmalarla ilgili Bomberg’te yer alan haberleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından mahkemeye taşındı.

BDDK sadece haberleri yapanlara değil, bu haberler hakkında yorum yapan sanatçı ve ekonomistleri de davaya dahil etti.

Açılan dava metninde “Ülkemiz Bankacılık sisteminin 2001 yılından bu yana karşılaştığı en ciddi döviz krizi ile karşı karşıya olduğu. İki bankanın 10.08.2018 tarihinde döviz kabul etmediği, bir bankanın ise 5 bin dolar çekilmesine ilişkin bir müşteri talebini yerine getiremediği, döviz hesaplarından para çekilmesine ilişkin taleplerde önemli artış olduğu, BDDK’nın 11.08.2018 cumartesi günü tüm üst düzey banka yetkililerini toplantıya çağırdığı gibi ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimi vermeye çalışan gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadelere yer verildiği. Yürütülen soruşturmada, haber siteleri dışında gerçek kişiler tarafından oluşturulan sosyal medya hesapları üzerinden aynı amaca hizmet eder nitelik saldırılarda bulunulduğunun belirlendiği tespit edildi” ifadelerine yer verildi.

BLOOMBERG GENEL YAYIN YÖNETMENİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg, geçen yıl Ağustos ayında Türk Lirası'ndaki ani değer kaybına ilişkin haberleri nedeniyle iki muhabiri hakkında 2 ile 5 yıl arası hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamenin kabul edildiğini aktardı.

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, Twitter'dan paylaştığı mesajında "Haber değeri taşıyan olaylar hakkında adil ve doğru haberler yapan iki muhabirimize yönelik suçlamaları kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

İşte 50 kişi hakkında açılan davayla ilgili o belgeler;

'TORBA YASADAN SONRA TORBA DAVA İCAT ETTİLER'

İddianame hakkında BirGün’e konuşan gazeteci yazar Merdan Yanardağ iddianameye ilişkin şunları söyledi: “Her türlü eleştirel fikri bastırma gayretindeler. Bu despotizmdir. BDDK bankaları korumakla sorumludur, bizim ne sermaye piyasasında ne borsalarda milyon dolarlarımız yok. Dolayısıyla kendi işine baksın.”

Öte yandan kendisinin finans kapitali eleştirdiğini kaydeden Yanardağ bu yorumun iddianameye girmesi hakkında “BDDK kendisini finans kapitale bağlı hissediyor demek ki, biz hatırlatalım, BDDK halkın hizmetinde olmalıdır” dedi.

İddianameye ilişkin BirGün‘e konuşan iktisatçı yazar Mustafa Sönmez şunları kaydetti: “Bunlar torba yasadan sonra şimdi de torba dava icat ettiler. Güya BDDK ihbarı, tabii eleştiriye tahammül edemiyorlar. Tek tek twit atanlarla uğraşıyorlar. Bulduklarını torbaya atıyorlar, sonra da ekonomik istikrara kast suçu diye uyduruyorlar. Bu tip davaların devamını göreceğiz ileriki süreçlerde.”

SPK: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

BDDK’nin ardından bir açıklama da Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) geldi.

SPK’den yapılan açıklamada, “Piyasalarda tedirginliğe ve yatırımcıların zarara uğramasına çalışıldığı tespit edilmiştir. Kanunun ilgili maddeleri çerçevesinde suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

BDDK:ONLARCA KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMADIK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, "Onlarca kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Ekonomimizin itibarını kırabilecek yayınlar hakkında yasal yollara başvurulacağı tabiidir"" açıklamasında bulundu.

Kurumun resmi internet sitesinde yapılan açıklama şöyle:

"Bugün bazı basın yayın organlarında, “www.bloomberg.com” alan adıyla İngilizce yayın yapan bir haber sitesi üzerinden yayınlanan ve “Benjamin Harvey” “Kerim Karakaya” ve “Fercan Yalınkılıç” isimli kişilere ait olduğu ifade edilen bir haberde kullanılan ve ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimini vermeye çalışan ifadelere ilişkin olarak Kurumumuzun “38 kişi”, “50 kişi” veya “onlarca kişi” hakkında suç duyurusunda bulunduğu ve “sadece haberleri yapanları değil, bu haberler hakkında yorum yapan sanatçı ve ekonomistleri de davaya dâhil ettiği” şeklinde bir kısım haberleryayınlanmıştır.

Bilindiği üzere temel işlevi, mevduat veya katılım fonu adı altında topladıkları tutarları, kredi kullandırmak suretiyle yatırımcılara aktarmak ve bu şekilde reel sektörün ihtiyaç duyduğu fon transferini gerçekleştirmek olan bankalar, ülke ekonomisini etkileme imkânına sahip son derece önemli mali kuruluşlardır. Dolayısıyla, bankalara duyulan güveni sarsabilecek mahiyetteki haber ve yayınlar, yalnızca ilgili banka veya bankalara değil, sektöre ve genel ekonomiye sirayet edebilecek zararların meydana gelmesine neden olabilecektir.

Bu çerçevede 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 74 üncü maddesi “5187 sayılı Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz.” hükmünü amir olup; aynı Kanunun 158 inci maddesinde ise, diğer ülke uygulamalarına benzer olarak, birer güven ve itibar müessesesi niteliğindeki bankaların itibarını kırabilecek bir hususa sebep olacak mahiyetteki haber ve yayınlarda bulunulması yasaklanmış ve “itibarın zedelenmesi” suçu başlığı altında yaptırıma bağlanmıştır.

Bu bağlamda, Kurumumuzun 11.08.2018 tarihli basın açıklamasında da ifade edildiği üzere, itibarın zedelenmesi suçunu oluşturduğu tespit edilen söz konusu haber ile ilgili olarak Kurumumuzun 14.08.2018 tarihli suç duyurusu ile “itibarın zedelenmesi suçunu işleyen Benjamin Harvey, Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç isimli kişiler ile tespit edilecek diğer sorumlular” hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunulmuştur.

Sonuç olarak, Kurumumuzun söz konusu haberler hakkında yorum yapan sanatçı ve ekonomistleri de davaya dâhil etmek suretiyle onlarca kişi hakkında suç duyurusunda bulunduğu yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamakla birlikte, ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimini vermeye çalışan ve bankalarımızın ve ekonomimizin itibarını kırabilecek veya sektörümüze zarar verebilecek nitelikteki benzer yayınlar hakkında bundan sonra da gerekli yasal yollara başvurulacağı tabiidir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

DAHA FAZLA