BBC İstanbul Bürosu çalışanları greve çıktı

BBC İstanbul Bürosu çalışanları greve çıktı

BBC İstanbul Bürosu'nda çalışan gazeteciler grev kararı aldı.

BBC İstanbul Bürosu'nda yerel sözleşmeyle çalışan gazeteciler, işverenle yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev kararı aldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, geçen aralık ayında yaptığı açıklamada, BBC Türkçe Servisi, BBC İzleme Servisi ve BBC Haber Dairesi'nde yerel sözleşmeyle çalışan gazetecilerin Türkiye'deki ekonomik zorluklar karşısında ücretlerinin alım gücünü koruyacak şekilde düzenlenmesini istediklerini belirtmişti. Durmuş, BBC'nin 2020'de çalışanlarının maaşlarına enflasyonun oranının altında zam yaptığını, son müzakerelerde ise teklifin brüt yüzde 14 civarında olduğunu söylemişti. 

TGS, bugün İstanbul BBC ofisi önünde yaptığı basın açıklamasında grev kararı alındığını duyurdu. Açıklamaya Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık da katıldı. 

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş'un okuduğu basın açıklamasında "BBC işvereninden taleplerimize olumlu bir yanıt bekledik, konuyu ısrarla masada çözmek için çaba sarf ettik. Ancak karşı taraf ısrarla gerçeklerden uzak tekliflerini yeniledi. Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz" denildi.

Öte yandan BBC İstanbul ofisine grev pankartı asıldı.

TGS'nin basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Değerli meslektaşlarımız;

BBC İstanbul bürosunda çalışan gazeteciler adına 9 Ağustos 2021 tarihinde başladığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde maalesef anlaşma sağlayamadık. Bugün burada grevi başlatırken, hakkımız olanı almadan vazgeçmeyeceğimizi de ilan ediyoruz.

Altı aydır BBC işverenine Türkiye’de yaşanan ekonomik darboğazın çalışanların alım gücünde büyük bir erimeye neden olduğunu anlattık. Taleplerimiz her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insaniydi.

Ancak resmi enflasyonun %14.6 olduğu 2020 yılında İstanbul’daki çalışanlarına %7 zam yapan BBC işvereni, 2021’de de benzer bir teklifle masaya geldi.

TÜİK'in %36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı %82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda %20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz.

BBC işvereni İstanbul'daki çalışanlarına Türk lirası ile maaş ödemektedir. Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki maaş masrafları neredeyse yarı yarıya azalan BBC’den çalışanlarının emeklerine saygı duyan, adil bir teklif beklemek hakkımız.

Ayrıca, İstanbul’da BBC adına gururla çalışan gazetecilerin bazı temel yan haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz.

BBC işvereninden taleplerimize olumlu bir yanıt bekledik, konuyu ısrarla masada çözmek için çaba sarf ettik. Ancak karşı taraf ısrarla gerçeklerden uzak tekliflerini yeniledi. Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz.

Adil bir teklif gelmediği müddetçe grev pankartımız burada kalmaya devam edecek, grev gözcülerimiz her gün burada nöbetlerini tutacaklar. Taleplerimiz makul ve BBC açısından karşılanabilir taleplerdir.

Kararlıyız, kazanacağız, çünkü haklıyız.

Gazetecilerin birlikte güçlü olduklarını bir kez daha göstereceğiz."