BBC çalışanları greve çıkıyor

BBC çalışanları greve çıkıyor

BBC çalışanları, işveren ile uzlaşma sağlanamadığı takdirde grevden kaçınmayacaklarını vurguladı.

Ersan Kınık

BBC işvereni ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecinde, işveren ile sendika arasında uzlaşma sağlanamaması nedeniyle BBC çalışanları grev kararlarını astı. İşveren ile anlaşma sağlanamaması durumunda, BBC İstanbul bürosu çalışanları greve çıkacak.

Gümüşsuyu’nda bulunan BBC İstanbul bürosu önünde bir araya gelen TGS üyesi BBC çalışanları, basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına TGS yöneticilerinin yanı sıra, grevdeki Bakırköy Belediyesi işçileri ve Türk-İş’e bağlı sendikalar ile çok sayıda gazeteci destek verdi.

Basın açıklamasında konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, işverenin pazarlığa kapalı tutumu nedeniyle grev kararının kaçınılmaz bir hâle geldiğine dikkat çekerek “BBC İstanbul ofisinde çalışan üyelerimiz Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar karşısında ücretlerinin alım güçlerini koruyacak şekilde düzenlenmesini istiyor. İşveren, 2020 yılında çalışanların maaşlarına resmi enflasyon oranının çok altında bir zam yapmıştı. Şimdi brüt yüzde 14 zam teklif ediyorlar.

Enflasyonun resmi kaynaklara göre yüzde 21.31, bağımsız ekonomistlere göre ise yüzde 58,65 olduğu bir ortamda bunu kabul etmemiz beklenemez. BBC’nin Birleşik Krallık ve dünyanın diğer ülkelerindeki çalışanlarına sunduğu bazı temel haklardan İstanbul’daki üyelerimizin faydalanma taleplerini ise tartışmaya dahi açmadan reddediyorlar. BBC İstanbul ofisinde çalışan üyelerimiz dünyanın en önemli kamu yayıncısı olan, güçlü ilkelere sahip bu saygın yayın kuruluşunda gazetecilik yapmaktan gurur duyuyor. Fakat alım güçlerini korumak, son yıllarda ücretlerinde yaşanan değer kaybını telafi etmek ve her BBC çalışanı ile benzer haklara sahip olmak istiyorlar.

‘GREV SÜRECİNİ BAŞLATAN, İŞVERENİN UZLAŞMAZ TUTUMUDUR’

Talepleri makul ve karşılanabilir taleplerdir. BBC’nin bu talepleri kendi bütçesine ek yük yaratmadan karşılaması mümkündür. Geçtiğimiz Ocak ayından bugüne Sterlin, Türk lirası karşısında yüzde 80’lik bir kazanç sağlamıştır. Başka bir deyişle, üyelerimizin Türk lirası maaşları karşısında işverenin yüzde 80’lik bir kazancı söz konusudur. Grev sürecini başlatan, BBC işverenin bu şartlara rağmen sergilediği uzlaşmaz tutumdur” şeklinde konuşan Durmuş, TGS olarak BBC’ye son çağrıda bulunduklarını hatırlatarak, uzlaşma sağlanamaması durumunda grevin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Basın açıklamasının ardından BBC çalışanları ve TGS yönetimi İstanbul bürosunun önüne giderek, büronun kapısına grev kararını astı. Grev kararını asan TGS Başkanı Durmuş, “Bu kararı bugün buraya asıyoruz ama umarım en kısa sürede işveren uzlaşmaz tutumundan vazgeçer ve bizimle birlikte masaya oturup çalışanların taleplerine kulak verir. Biz de bugün astığımız bu kararı uygulamaya geçmeden çıkartırız” ifadelerini kullandı.